fbpx

Утре вечер ще станем свидетели на Червеева Супер Луна

704

Вече видяхте супер кървавата вълча Луна, любувахте се на суперсинята кървава луна. А сега, време е за пълната… червеева супер луна.

Да, ако погледнете небето на 21 март, ще може да се насладите на абсолютно невероятната луна с особено разочароващото име.

Пълната Червеева Супер Луна всъщност е доста рядка. Освен че изглежда по-голяма и по-ярка в небето от обикновено, пълнолунието ще съвпадне с перигея (най-близката точка до Земята в месечната ѝ орбита). Поради тази причина става дума за супер луна, пише IFLScience, предава Обекти.

Нещо повече – за първи път от 19 години това явление ще съвпадне с пролетното равноденствие.

Доста рядко е супер луната да се случи непосредствено след равноденствието – моментът, в който земният екватор преминава през центъра на Слънцето и денят и нощта стават с еднаква продължителност. Пикът на пълнолунието ще е в 04:43:59 ч на 21 март. Само няколко часа след настъпването на пролетта в Северното полукълбо (на 20 март в 23:58 ч).

Подобно на всички останали супер луни, и тази ще изглежда невероятно. Освен това ще е последната за годината, тъй че не я пропускайте!

И така, защо останалите Луни имат интересни имена, а тази е просто „пълна червеева“?

Коренните жители на Северна Америка са кръстили мартенското червеево, тъй като съвпада с времето, през което почвата омеква и земните червеи започват да се появяват. Според Time and Date тя е известна и като Гарвановата луна, Захарната луна, Постната луна и т.н.

Странните имена не се изчерпват с това. Според Business Insider луните през годината имат имена като Гладната, Розовата, Тревистата, Рибната, Ягодовата, Гръмотевичната и Бобъровата.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...