fbpx

Уловиха 70-килограмов сом в язовир “Студен кладенец”

570

Водно страшилище с дължина два метра успя да издърпа рибар на язовир “Студен кладенец” в Родопите!

Това е най-големият сом, хващан от езерото в последните години. Пребори го Себахтин Селяхтин от близкото село Широко поле. Битката със звяра продължила малко под три часа, разкрива пред “България Днес” майсторът риболовец.

“Влязох с лодка в язовира. Ловя на влачене – този метод е познат още като тролинг. Използвах ръчно изработена изкуствена примамка с дължина около десетина сантиметра. Около 8 и 15 сутринта последва ударът”, започна разказа си щастливият риболовец.

“Сомът беше излязъл в по-плитката вода на язовира в района на моето село Широко поле. Очаквах, че по това време от годината там се навъртат такива огромни риби. Сезонът е такъв, че те идват в по-топлата вода и започват да търсят места за размножаване”, разяснява Себахтин. Той е сам в лодката, докато води ожесточената борба с водния исполин. Наоколо има и много други лодки с рибари, които успяват да заснемат кадри от изумителния улов. С много усилия рибарят успява да издърпа на борда сома, който със сигурност надхвърля 70 килограма.

“Имам доста уловени сомове, но този е най-големият трофей в живота ми. Преди това рекордът ми беше 27 килограма. Бързахме да го освободим жив във водата и затова не успяхме да измерим точното тегло на сома. Кантарът, който носехме, беше само до 50 кг. Измерихме дължината на рибата с ролетката – точно 2 метра. Когато легнах до сома, той беше много по-дълъг от мен. Аз съм висок 172 см”, сравнява гордият риболовец.

“Пуснахме рибата обратно. Това се вижда на видеоклиповете. Да извадя такъв огромен сом за мен е една сбъдната мечта. Бях си решил още отпреди, че ако някога имам такъв късмет, ще подаря живота на рибата. Приемам риболова като спорт. Сомът беше издут от хайвер. Върнахме го във водата напълно невредим”, споделя за благородната си постъпка Себахтин, който се е превърнал в герой в село Широко поле. Той се надява някой ден отново да извади същия гигант, но вече с още по-внушителни размери.

Майсторът на сомовете признава, че от години обикаля някои от най-големите ни язовири, преди да сбъдне мечтата си.

“Редовно ходя за риба. Най-често посещавам язовирите “Студен кладенец”, “Кърджали”, “Ивайловград”, “Тракиец”, “Пясъчник”. Любим ми е и “Доспат”, където търся пъстърва. Риболовът ми е в кръвта”, убеден е рибарят.

За сомовете в “Студен кладенец” се носят легенди. Преди 15 години се появиха информации за уловен воден звяр с умопомрачителните 148 кг тегло. Рекордът остана непотвърден и неофициален.

Язовирът – дом на гиганти, е разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. По водна площ е трети по големина в България със своите 27,8 квадратни километра. Езерото е дълго цели 29 километра, а в най-широката си част достига километър и половина. Язовирът е строен в продължение на три години до 1957 г.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...