Туристът в русенската болница поиска да се върне у дома с хеликоптер

Умуват къде да кацне хеликоптера, тъй като стадион "Дунав" е в ремонт

Чуждестранен турист поиска да се върне у дома с хеликоптер заради влошено здравословно състояние. 72-годишният германец, който живее в Люксембург, се е почувствал зле на борда на круизния кораб „Болеро“, който е акостирал в Русе.

Заради състоянието му засега той е настанен в интензивното отделение на УМБАЛ – Русе, а когато се стабилизира, ще стане ясно дали ще бъде транспортиран до Люксембург, предаде БГНЕС.

Мъжът е получил болки в стомаха, докато е бил на борда на кораба. Веднага е подаден сигнал на спешния телефон 112 и е извикана линейка. Следвайки указания, екипажът е извел немския турист на понтона, където е прегледат от екип на „Спешна помощ“, след което е бил откаран в спешно приемно отделение на болницата, придружаван от съпруга си.

Изследванията са показали много нисък хемоглобин и кървене в стомаха, но мъжът е отказал хоспитализация. Поискал е да бъде транспортиран с хеликоптер до Люксембург, но след направен консулт и разговори със съпруга му и сина му по телефона, се е съгласил да бъде настанен в интензивното отделение.

Лекарите са обяснили, че при транспортирането му има опасност за живота му и трябва първо да бъде стабилизиран. Така засега нуждата от хеликоптер е отпаднала.

По време на разговорите за въздушното му транспортиране обаче са изникнали няколко принципни проблема. Русенската болница има договорка с румънската спешна помощ за изпращане на въздушен транспорт, но само за обслужване на спешни пациенти от кардиологично отделение. Отделно към днешна дата все още няма изградена хеликоптерна площадка в болницата. Заради инсталираните антени и кабелни съоръжения не е възможно да се ползва болничният покрив.

При огледа от страна на румънската спешна помощ, извършен преди време, като вариант в града е било харесано пространството на площада пред Пантеона, но от общината са категорични, че това е невъзможно.

От администрацията коментираха още, че за такива спешни случаи е било давано разрешение да се кача на стадион „Дунав“, но в момента той все още е в ремонт. Другото място, което е спрягано като вариант, е бил дворът на училище „Отец Паисий“, който обаче също е разкопан заради ремонтни дейности. Местата където би могъл да кацне хеликоптер по спешност, са в района на „Керос“, „Монтюпе“ и летищната площадка в Щръклево. Кой и какво ще плати в конкретния случай с немския турист е въпрос на застрахователите.

В тази връзка бивши служители на „Спешна помощ“ разказват, че преди три години им се е наложило да транспортират с линейка пациент от България до Германия, което е струвало от порядъка на 5000-6000 евро.

Източник: БГНЕС

Може да харесате и