Цените на имотите у нас се вдигат, къде живее световният елит

3 727

С почти 10% са поскъпнали за година цените на имотите у нас, сочи националната статистика.

 

Най-сериозно повишение се отчита в Югозападен район, където попада София и областта. Най-малък е скокът на цените в Северозапада. Там новите жилища поскъпват с под половин процент, а цените на вече съществуващите с 2,5 на сто.

В кои държави квадратният метър е най-скъп

Великобритания

Най-скъпите жилища се продават в Лондон. Причините са няколко – градът е лидер в Европа по брутен вътрешен продукт, тук се въртят голяма част от световните финанси, има много престижни университети, я и историческите забележителности никак не са малко. Първенци по скъпи имоти в Лондон са One Hyde Park (на снимката), където цената на квадратния метър започва от 120 хиляди евро, както и Kensington PalaceGardens с цени от 70 хиляди евро.

Монако

Независимо от малките си размери, държавата отдавна си е заслужила имиджа на една от най-скъпите в света. Смята се, че е много престижно да имаш имот в Монте Карло. Най-скъпо излиза да живееш на засаденото с палми авеню на принцеса Грейс и авеню Д’Останд. Средната цена за квадратен метър е от 70 до 100 хиляди евро.

 

Цените на имотите у нас се вдигат, къде живее световният елит
Photo-Deep.com

Хонконг

Градът се развива стремително и се смята за финансов център на Азия. Типични за него са красотата и съвременният лукс. Цената на имотите в центъра на Хонконг са от 45 до 60 хиляди евро.

Франция

Нито един подобен рейтинг не може да мине без Париж. Тук цената за квадратен метър е 30-40 хиляди евро, а най-популярните и предпочитани места са булевардът Шанз-Елизе, авеню Монтен и авеню Джордж V.

Швейцария

В Женева е еднакво комфортно да живееш и в центъра, и в покрайнините. На централните улици Rue du Rhône или Rue des Granges цените са около 30 хиляди евро за квадратен метър. Отделно трябва да отбележим имотите в един от най-скъпите зимни курорти в света – Сейнт Мориц. Тук квадратния метър се движи между 36 и 39 хиляди евро.

Обединени арабски емирства

Имотите в Дубай и Абу Даби се смятат за добра инвестиция. Цената на квадратния метър достига 27-29 хиляди евро.

Русия

В десетката на най-престижните имоти попадат и домовете в центъра на Москва. На улица Остоженка има доста елитни жилища, където цените са около 28 хиляди евро.

Италия

Трудно може да се намери човек, който не би искал да живее във Венеция, затова и не е чудно, че имотите тук стигат цени от 14 хиляди евро за кв. м.

Австралия

Най-скъпите квартири са в Сидни. Цената им зависи от разстоянието до плажа и до централната част на града. Квадратния метър се движи между 5 хиляди и 15 хиляди евро на кв. м., но това съвсем не е горната граница.

Може да харесате и