Три български региона влязоха в статистиката на ЕС за най-ниска продължителност на живота

Три български региона отбелязват най-ниска продължителност на живота на гражданите ЕС. Това сочат данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г. Според статистиката най-малко живеят хората в Северозападния регион (73.3 г.), Югозападния (74.4 г.) и Северния Централен (74.4 г.).

В ЕС ситуацията е по-различна като от Евростат отчитат средна продължителност на живота 81 години. За България цифрата е 74.9, което ни поставя на дъното на класацията по продължителност на живота.

Според данни на НСИ най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч – по 26 на сто.Най-нисък е бил делът на възрастното население в София-град – 17 процента и в област Варна – 18 процента.

Топ 5 на регионите в ЕС най-ниски стойности на продължителност на живота допълват още един румънски и един унгарски регион. Интересен факт е, че няма държава в ЕС, в която мъжете да живеят средно по-дълго от жените, а разликата е в порядъка 3-5 години.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via