fbpx

Това домашно растение е способно да убие дете само за 1 минута, а възрастен – за 15!

Аз почти бях загубила дъщеря си: тя постави в устата си парче от листо на това растение. Езикът й се поду и тя започна да се задушава! Това растение е много опасно. Но има и не малко други, които притежават същите токсични свойства!“ – споделя загрижена майка в социалните мрежи.

Бъдете изключително внимателни, когато оставяте детето си у дома. То задължително трябва да се наблюдава. Обезопасете мястото, където то спи или играе.

„Това растение почти погуби моето момиче! То се намира в много домове и офиси. Но хората не осъзнават каква опасност крие! Това растение се нарича „Дифенбахия“. Всяко негово листо съдържа голямо количество токсин – калциев оксалат.“ – допълва жената.

Ето малко по-подробна информация за красивото, но опасно стайно растение, което може да се срещне в почти всеки офис или дом:

Дифенбахията е кръстена на немския ботаник Й. Ф. Дифенбах (1794-1847).

Към момента съществуват над 50 вида дифенбахии, които се различават по окраската и формата на листата, височината до която може да достигне растението и други показатели. Обикновено листата му са пъстра комбинация от тъмнозелено, светлозелено, бяло и жълто.

Хората го предпочитат именно заради пъстрите му листа. Достига до 2 метра височина и обикновено в нашия географски пояс се отглежда като стайно растение.

Цветето не понася течение, не понася прекалено ниски или високи температури. 15-20 градуса са една добра температура, за да може дифенбахията да се чувства добре. Лятото, когато е по-горещо трябва по-често да я поливате и пръскате с вода.

Ако сте решили да си гледате дифенбахии първо трябва да сте наясно с различните причини защо съхне, защо вехне, защо покафенява и т. н.

Трябва да се знае, че смъртта при малки деца настъпва мигновено, а при възрастни – за 15 минути.

Ако във вашия дом имате такова растение, ние ви препоръчваме да го гледате с повишено внимание и да знаете какви могат да бъдат евентуалните последствия.

В никакъв случай не позволявайте листата му да докосват очите ви. Има огромен риск от това, да ослепеете!

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x