Топлинен удар при децата

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което се случва в резултат от прекомерно прегряване на организма. То настъпва, когато температурата на тялото се повиши прекалено много, а компенсаторните реакции са изчерпани.

В разгара на летните горещини случаите на топлинен и слънчев удар сред децата зачестяват. Бебетата и децата в ранна детска възраст са най-застрашени.

Прегряването обикновено се развива при неподходящо облекло в съчетание с висока температура на околната среда и понижен прием на течности. Ако не се вземат бързи мерки, прегряването лесно прераства в топлинен удар.

Пътуването в кола без климатична инсталация или оставянето на детето да спи в паркирана кола също многократно увеличават риска от топлинен удар. Той може да се развие в рамките на минути, тъй като температурата в паркираната кола бързо надвишава тази отвън.

Какви са признаците на топлинния удар?

В началото детето е отпуснато и сънливо. Обикновено е жадно, уморено, а кожата е студена и влажна. Ако е по-голямо, то може да се оплаче от болки в стомаха или краката.

Ако състоянието се задълбочи и настъпи топлинен удар, тогава са налице следните симптоми:
Повишена телесна температура (над 39,5 С, без изпотяване);
Топла, зачервена и суха кожа;
Учестен и слабо напълнен пулс;
Неспокойство, объркване;
Виене на свят, гадене, повръщане;
Главоболие;
Учестено, повърхностно дишане;
Летаргия – например детето може да не отговаря, както преди, когато го повикате по име или когато се опитате да се заиграете;
Безсъзнание.

Източник: dnes.bg

Може да харесате и