Теглото ви в норма ли е или се нуждаете от диета?

Жените сме суетни същества и рядко сме доволни от това, което виждаме в огледалото. Най-големият ни проблем са килограмите. Все ни се струва, че оттук можем да махнем още малко и обичаме да преиграваме и дори да не сме по-пълни да твърдим, че трябва спешно да отслабнем.

Има обаче и случаи, в които човек трябва да се подложи на диета или на някакъв по-специален хранителен режим, а въобще не осъзнава това и смята, че теглото му е в нормата. Уви, това може и да не е така!

Затлъстяването не се мери в размера дрехи, паласките или това как изглеждате. А ако не го забележите навреме, рискувате да се сдобиете с куп болести, да объркате хормоналния си баланс, кръвната захар, кръвното налягане и дори правилното функциониране на системите в тялото.

За да не се стига до лекуване на болести е важно да се запознаете с това в коя час на скалата попадате. Става въпрос за вашия индекс на телесна маса (BMI – Body Mss Index), който е показател за това дали се нуждаете от диета и режим или не. На първо място е добре да се консултирате с лекаря си и ако той ви посъветва да се подложите на диета да го послушате. Индексът на телесната си маса пък може лесно да измерите вкъщи чрез някое от онлайн приложенията.

Напишете в някоя търсачка „индекс телесна маса“. Индексът в общия случай представлява формула, която поставя в съотношение теглото, ръста, възрастта и активността ви. В зависимост от крайните цифри влизате в следните категории:

под 18,5: теглото ви е под признатата за здравословна норма

между 18,5 и 24,9: нормално тегло

25-29,9: наднормено тегло

над 30: затлъстяване

Затлъстяването има няколко категории:

1 ниво: между 30 и 34,9

2 ниво: между 35 и 39,9

3 ниво, което вече буквално застрашава живота ви: от 40 нагоре

Ако вече сте попаднали в графа „затлъстяване“, то трябва да се консултирате със специалист, който да ви помогне да намалите теглото си.

Може да харесате и