Стотици милиони са нужни, за да бъдат модерни родните железници

За пълното технологично обновление на “Холдинг БДЖ” са необходими инвестиции от порядъка между 800 млн. лева и 1,3 млрд. лева. Това заявил Владимир Владимиров – изпълнителен директор на “Холдинг БДЖ” ЕАД по време на брифинг, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Той допълнил, че това е огромен ресурс, който дружеството не може да си позволи, затова ще бъдат правени поетапни стъпки.

Държавата дава 224 млн. лв. безвъзмездна помощ на БДЖ

Представените данни са от доклад анализ от експерти на три университета, Министерството на транспорта, “Холдинг БДЖ” ЕАД и от Национална компания “Железопътна инфраструктура”. В него са очертани потребностите на дружеството за цялостната му модернизация.

БДЖ ще спестява по 35 млн. лева разходи годишно с нов подвижен състав, за който подготвя обществена поръчка, заявил на брифинга заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев.

Закъсненията в БДЖ ще продължат до пролетта на 2018-а, обеща Московски

По думите на Занчев въпросът със задълженията на дружеството към финансови институции ще бъде окончателно решен до края на 2018 година.

“Вторият въпрос, който е необходимо да се реши, са инвестициите в сектора. В момента вървят инвестиции за рехабилитация на железопътната инфраструктура. През 2023 г. ще имаме завършено трасе по цялото направление от сръбската граница през София, Пловдив към Бургас и към Свиленград/турска граница, допълнил още заместник-министърът Занчев.

Изпълнителният директор на “Холдинг БДЖ” ЕАД Владимир Владимиров уточнил също, че документацията за процедурата за новите влакове се подготвя и се прави всичко възможно обществената поръчка да бъде обявена през октомври. Обхвата й е за доставка на 41 мотрисни влакове.

Източник: dariknews.bg

Може да харесате и