fbpx

Специален екип, състоящ се от 50 души, убил Джамал Хашоги

Убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври е било планирано още през лятото на тази година, а извършването му е било възложено на специален екип, състоящ се от 50 души и известен като „Тигърски отряд“. Това съобщават турски медии, позовавайки се на арабската секция на Би Би Си.

Начело на отряда бил поставен Сауд ал Кахтани, известен като „дясната ръка“ на принц Мохамед бин Салман. Според известния критик на саудитския режим д-р Саад ал Факих членовете на този екип са имали за задача да убиват критици на режима, намиращи се както в страната, така и в чужбина. „Тяхната задача е да издирват хора, които са опозиция на режима, и да ги убиват без много-много да се вдига шум около това“, твърди той.

Убийството на Хашоги не е първата екзекуция на „Тигърския отряд“. Според източници екипът е екзекутирал преди това, пребивайки го до смърт, и генерал-майор Али ал Кахтани, известен като „черната кутия“ на саудитския принц. Турски анализатори смятат, че убийството на Хашоги неслучайно е било извършено точно в Истанбул. Според тях целта е била да бъде сплашена Турция, където, най-вече в Истанбул, живеят много хора от средите на критиците на саудитския режим. Те имат свои организации в Турция, медии, в които се изявяват.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x