fbpx

Скочиха срещу джендърите в спорта!

234

Битката за прокарване на джендър идеологията продължава.

Съветът по правата на човека на ООН отхвърли с 1/3 от гласовете, предложената от Южна Африка резолюция за правото на трансексуалните жени (биологични мъже) да се състезават в женските турнири. Резолюциите на ООН имат голяма политическа тежест, макар да нямат юридическа сила. Същевременно известни доскорошни състезатели и активни застъпници на кампаниите на ЛГБТИ общността се обявиха против джендър политиките в спорта, грубо нарушаващи правата на жените.

Пример за това е голямата тенисистка Мартина Навратилова, 18-кратна победителка в състезанията от Големия шлем, едно от „знамената“ на гей-общността, която през 1981г. Разкрива своята нетрадиционна ориентация. Мартина коментира: „Не можеш просто да се обявиш за жена и да можеш да се състезаваш с жени. Трябва да има някои стандарти.“ Вследствие на позицията й тя е уволнена от ЛГБТИ организацията Athlete Alley, чиито каузи активно е отстоявала. От ЛГБТИ организации я обявяват за трансфоб, засилваща дискриминацията.

Този дебат накарал Навратилова да направи задълбочено изследване по темата. То затвърдило нейните възгледи. Тя споделя: „Това е лудост и измама. Щастлива съм да се обърна към транссексуална жена с каквото обръщение тя предпочита, но не бих се радвала да се състезавам срещу нея. Това не би било честно.“

„Да изложим аргумента на най-основното: един мъж може да реши да бъде жена, да приема хормони, ако това се изисква от спортната организация, да спечели всичко и може би малко богатство, а след това да промени решението си и да се върне към правенето на бебета, ако така желае.“

Изваждането на светло на последствията от редефинирането на пола в спорта, образованието и други сфери, чрез превода ни на ключови материали, в т.ч. документалния филм „Войната срещу децата“, помогна много за отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Искаме по-активно да можем да информираме за последствията от прокарването на идеологията на пола.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...