Скандален sms предхождал проблемите в СМГ

SMS до уволнения директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е предшествал избухването на скандала със СМГ, съобщава “Офнюз”. Съдържанието му прочете председателят на Съюза на математиците в България (СМБ) акад. Петър Кендеров пред депутатите от образователната комисия, министъра на образованието, журналисти, учители от СМГ и членове на настоятелството ѝ.

“Г-н Директор, обади ми се, ако обичаш, защото утре ще бъда при г-жа Фандъкова да коментираме подкрепата на СМГ на бивши агенти и доносници. Кендеров (обвързаността му с бившата Държавна сигурност е обявена два пъти от Комисията по досиетата – през 2011 и 2014 г. – бел. ред.) няма да получи задачите и СМГ няма да може да проведе състезанието. Ще стане скандал и Кендеров ще го отнесе, но първата атака на родители и ученици ще бъде срещу директора. Имам най-добри чувства към теб.. Приятелски те предупреждавам, че въпросът е сериозен. Действията на твоите учители са в подкрепа на Корнелия (Нинова – бел. ред.), а не на ГЕРБ. Естествено е вината да се насочи към директора, което не бих желал да се случи. Сава”

“Сава” е Сава Гроздев – председател на определената от МОН национална комисия за математическото състезание “Европейско кенгуру” и ръководител на едноименното сдружение, което е един от организаторите на състезанието тази година. Другият е СМБ.

Гроздев и Кендеров влязоха в остър конфликт, след като до националния кръг бяха допуснати само ученици, явили се при сдружението. Те бяха класирани, без да бъдат публикувани точките, които са получили на областния кръг. Всички, явили се при СМБ – големите математически гимназии в страната, включително СМГ, бяха изхвърлени. След като МОН се намеси, не бе направено ново класиране, а просто към първия списък (с близо 400 имена) бяха прибавени подадените от СМБ – общо 588.

SMS-ът бе прочетен в присъствието на Гроздев, но след това той не получи думата, а заседанието бе прекратено. След това пред Кендеров заяви, че причината за гневното съобщение е решението учениците от СМГ да се явят на състезанието не чрез сдружението, а чрез СМБ. Избухването на Кендеров бе в отговор на изказване на Гроздев, който спомена, че водил директора Стоянов на ресторант и платил сметката.

Източник: fakti.bg

Може да харесате и