fbpx

Симптоми и фактори за появата на остеопороза

Днес броят на болните от остеопороза в света вече надхвърля 100 милиона и близо 80 на сто от тях са жени в менопауза. Сред останалите са мъже в андропауза.

Остеопорозата може да протече дълго време безсимптомно. Но при загуба на 30 процента от костната плътност, когато остеопорозата може вече да се установи на рентген, чрез изследване на калция и фосфора в кръвта и урината, се появяват болки в гръдния кош или в поясната област или бедрото.

При най-незначителни натоварвания се възможни счупвания на шийката на бедрената кост или се засягат други кости на крайниците, които трудно заздравяват и може да се стигне до трайна инвалидност. Остеопорозата е заболяване, при което масата на костното вещество намалява, променя се структурата на костите и те стават лесно податливи на деформации и счупване.

При жените най-често се появява след започване на менопаузата. При хората от двата пола в третата възраст намаляването на костната маса става успоредно с общото намаляване на телесната маса. Намаляването на костната плътност се дължи главно на извличане на калция от състава на клетките.

При нормално здраве съществува равновесие между процесите на костно изграждане и разпадане. Клетките, участващи в процеса на изграждането, продуцират специално белтъчно вещество – осеин, върху което се отлагат постъпилите от кръвта калциеви и фосфорни соли под формата на кристали, което определя здравината на костта. При остеопорозата процесът на изграждане е намален – продукцията на осеин е намалена, калцият и фосфорът в кръвта нямат върху какво да се отложат, вследствие на което костта се разрежда и губи якостните си качества.

Немаловажен фактор за причината на това заболяване е и наследствеността

Дисбалансът на калция в организма започва още след зачатието. Ако бременната жена не доставя на бъдещото си дете достатъчно калций, това дете със сигурност ще страда на старини. Младите жени, които не кърмят децата си, рискуват също много да им навредят.

Поредица от изследвания показват, че най-важното е още на младини да се приема достатъчно количество калций, което намалява поне с 40 на сто вероятността човек да се разболее по-късно от остеопороза. Смята се, че засилената консумация на калций след 30-годишна възраст няма да изгради костите отново, нито ще увеличи костната маса. Но набавянето на този елемент в средна възраст е от значение, защото е предпоставка за забавяне на загубата на костна маса. Всички момичета и млади жени също трябва да се погрижат за костите си, за да навлязат, когато му дойде времето, в менопауза с възможно най-здрави и плътни кости. От съществено значение е и физическата активност още от детска възраст, съдържанието на калций в храната в периода на растеж, общото здравословно състояние на подрастващите.

Факторите, които допринасят за появата на заболяването,

са: хроничният недостиг на калций в храната, който, както казахме, улеснява развитието на остеопорозата, особено в периода на растежа, когато се формира костната маса;

недостигът на витамин D, който отговаря за усвояването на калция от храната. Част от необходимия витамин D се доставя с храната, а останалата част се образува в кожата при излагане на слънце. При децата и възрастните усвояването на калция е намалено, ето защо е необходимо по-голямо осигуряване на витамин D. Допринася и приемът на прекалено много белтъчни храни и храни, водещи до ацидоза (повишена киселинност на организма) – рафинирани, пържени, мазни, бялобрашнени, сладки, консерви и др.; употребата на кафе: кофеинът директно уврежда скелета и спомага за активното извличане на калция от костите (при изпиване на 2-3 чашки кафе на ден рискът от счупване на бедрената кост се повишава с 50 на сто); тютюнопушенето: цигарите също увреждат костите директно, като по-засегнати са жените пушачки; злоупотребата с алкохол: той намалява усвояването на витамин D от храната, както и атакува костите. Изследванията сочат, че пиенето на бира и високоалкохолни напитки повишава вероятността от счупване на бедрената кост и предмишницата. Прекалената консумация на сол и захар: този навик е вреден за всички възрасти и при двата пола, но особено за жени, застрашени от остеопороза. Редица заболявания водят също до остеопороза (повишена функция на щитовидната и паращитовидната жлеза, понижена функция на половите жлези, хронични бъбречни заболявания, кръвни заболявания, ревматоиден артрит, нарушено усвояване на храната във връзка с хронични стомашно-чревни заболявания и др.). Продължителна употреба на медикаменти: кортизоновите препарати, антиепилептичните средства, противосъсирващите средства, хормоните на щитовидната жлеза, антиацидните препарати и много други намаляват всмукването на калция в храната от страна на червата.

Не на последно място е обездвижването. Особено вредни за костите са диети за отслабване

Бедно на въглехидрати и богато на белтъци хранене води до увеличаване киселинността на кръвта, което потиска клетките, изграждащи костите. Витамин D е витаминът, осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Други хранителни вещества, необходими за костното здраве, са магнезий, фосфор, калий, витамин С, цинк. Ефективното натрупване на усвоения калций в костите се гарантира при системни физически занимания. За препоръчване са силовите. Добре е да си направите изследване за костната плътност, т. нар. денситометрия, което е безболезнено, безвредно и надеждно. Има специализирани кабинети, а и личният ви лекар може да ви насочи. Само след това можете да бъдете спокойни или да вземете мерки, каквито се налага.

Подготви Надя СТАМБОЛИЕВА

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x