Швеция е в пламъци! Над 80 пожара пламнаха заради невижданата суша

233

Невиждана суша в Швейцария, при която от 13 май не е паднала нито капка дъжд, доведе до разпалването на пожари в цялата страна.

Необичайно гореща вълна подхрани десетки горски пожари в Северна Европа, като десетки от тях бушуват в полярния кръг, а Швеция е най-тежко засегнатата държава с най-малко 80 пожара от сряда, което доведе до мащабни евакуации.Хиляди хора бяха предупредени да си стоят у дома, да затворят прозорците и да не дишат задимения въздух.

Температурите надхвърлят 32°, а прогнозата не предвижда скоро да вали. Досега няма данни за пострадали и жертви.

Щетите се изчисляват на над 800 млн. крони (€77 млн.), унищожени са над 2 млн. квм. гори. На спешния телефон 112 са получени 12 148 смепши позвънявания за помощ-

През изминалата седмица на Скандинавския полуостров имаше изключителни горещини. Температурите достигнаха над 32° във Финландия, Норвегия и Швеция при сухо време от седмици, което направи храстите и горските масиви лесно възпламеними.

Финландия и Норвегия също съобщиха за горски пожари през последните дни. Около 500 войници доброволци са изпратени да помагат с хеликоптери в централния регион Алвдален.

Швеция получи помощ - включително и със самолети цистерни, хеликоптери и жива сила - от Италия, Франция и Норвегия. Подкрепа обещаха също Дания, Германия и Литва. Франция изпрати в петък два самолета цистерни с капацитет 6000 литра вода.

Медии излъчиха драматични кадри на горящи гори, хеликоптери, изливащи вода, и огнеборци, които опитват да гасят пламъците. Гори дори вечно замръзналия остров на Дядо Коледа Лапландия.

Продължителните жега и суша мъчат цяла Северна Европа - от Великобритания през Германия до Латвия.

Цяла Източна и част от Северна Германия са застрашени от пожари, защото не е валяло от седмици. След сушата през май и юни зърнопроизводители алармират, че реколтата ще бъде с 20 до 50% по-слаба тази година.

Полша поиска от ЕС финансова помощ заради “безпрецедентни” загуби в над 90 селски стопанства на обща площ от 1,5 млн. хектара.

Латвия обяви през юни национално бедствено положение за селскостопанския сектор и поиска от ЕС да изплати субсидиите на земеделците по-рано.

Във Великобритания са паднали само 47 милиметра дъжд от 1 юни до 16 юли, което прави началото на лятото най-сухото от 1961 г., когато започват да се правят измервания на валежите.

Метеоролози прогнозират, че в идните дни температурата ще надмине на места 34°, а горещата вълна ще продължи и през следващите седмици.

Според изследвания на американски метеоролози, проведени през последните 38 години, заради увеличаване на температурата на Земята рязко се увеличава контраста между зимата и лятото, което неминуемо увеличава природните катаклизми и честотата на тяхното проявление.

Това е причината постоянно да сме свидетели на непоносима суша, която предизвиква гигантски пожари и проливни дъждове, които водят до масови наводнения,

Снимки:

Швеция е в пламъци! Над 80 пожара пламнаха заради невижданата суша

Швеция е в пламъци! Над 80 пожара пламнаха заради невижданата суша

Швеция е в пламъци! Над 80 пожара пламнаха заради невижданата суша

Швеция е в пламъци! Над 80 пожара пламнаха заради невижданата суша

Може да харесате и