Щъркели бедстват, а Зелените никакви ги няма!

Десетки щъркели бедстват измръзнали край пътя между Дъскотна и Айтос, около 5 км преди отбивката за Вресово.

Щъркелите не се движат, а това е изключително опасно за тях, защото може да замръзнат.

Температурите в тази част на Бургаска област са минус 3 градуса, а снегът се сипе на парцали. Ако в следващите часове не се намери кой да им помогне те ще загинат, сигнализира Флагман.бг.

Има подаден сигнал днес за щъркели в беда и край село Пиперков чифлик чрез телефон 112 в оперативния център на Общината в Кюстендил. По думите на експерт от общината става въпрос за става въпрос за щъркели, които са в гнездата си, но около тях има натрупала се снежна покривка.

“Разговарях с експерти, които посочиха, че към момента няма опасност за щъркелите. Проблем ще бъде, ако птиците са на земята и по една или друга причина не могат да излетят и да се върнат в гнездата си. Свързах се и с човека, подал сигнала и му обясних ситуацията”, каза Ивайло Чалъков.

По думите му към момента не е необходимо да се предприемат каквито и да е било действия относно щъркелите, намиращи се в гнездата си.

Вчера зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков посети село Зарица в община Главиница, за да се запознае на място със ситуацията около намерените и спасени бедстващи щъркели. Преди дни жител на селото оказа помощ на пет бели щъркела с обледенени крила.

До момента в инспекцията в Русе са постъпили повече от 12 сигнала от граждани или служители в общинските администрации. До вчера в стопански дворове са прибрани 15 птици в с. Черник (община Дулово), една – в с. Вокил (община Дулово), 2 – в Регионалното депо в Силистра, една – в с. Овен (община Силистра), и една – в Исперих (община Разград).

Заради температурните аномалии щъркели в цялата страна бяха прибирани от добри хора, които им осигуряваха подслон и храна на свой риск.

Зелените организации, които получават милиони по различни грантове, свързани с птиците в България, изглеждат незаинтересовани.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via