ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! Няма закони в Бургаския затвор – хора умират, дрогата се лее из ведро, а институциите мълчат

Сестрата на загиналия Горан Горанов: Държали са го в нечовешки условия, тялото му беше обезобразено.

ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! Няма закони в Бургаския затвор - хора умират, дрогата се лее из ведро, а институциите мълчат

“Ако вършиш услуги в затвора си добре, давате ми две минути и ви нося амфетамини, всичко е на ниво началник”, заяви осъденият за производство на амфетамини Иван Радев, който в момента е зад решетките, пред Би Ти Ви. Той разкри и как е получавал дрогата, която разпространява в Бургаския затвор.

Стоката идвала в пликчета, като вътре освен наркотиците се слагали листове и химикалки. Те пристигали при инспектора на затвора, който разпределяла писмата.

Иван Радев изкарвал по 1500 лв. от разпространение на наркотици в затвора, като се отчитал пред зам.-директора Владимиров

“Вика ме в кабинета си и ми казва, че пликчето тежи повече от нормално. Казвам, нали знаеш какво има вътре. Услугата да си затвори очите е около 300 лв. 1 г амфетамини тук върви 200 лв. На седмица съм изкарвал по 1500 лв.”, казва още Радев, като допълве, че се отчитал лично на зам.-директора на затвора Методи Владимиров, който прибирал 20 процента от седмичната печалба, по около 200 лв. взимат и надзирателите, за да не виждат, как се прехвърлят пликчета пред оградата.

Малката Рижа получавал дрогата през оградата без проблеми

“Звъня на приятел, той идва, хвърля ми през оградата наркотика, пада ми направо в краката”, споделя пък друг познайник Симеон Стоянов – Малката Рижа. “По-гадна институция от затвора е само два метра под земята. Там можеш да биеш педофили, да правиш каквото си искаш”, допълва Рижата.

Директорът на затвора Бранимир Мангъров пък не отрече, че има силно разпространение на наркотици в поверения му затвор, но подчерта, че не е доказано. По повод обвиненията и сведетлските разкази за разпънатия чадър от заместника му Владимиров, той заяви, че няма доказателства.

Директорът на бургаския затвор Бранимир Мангъров 

В студиото на Би Ти Ви беше поканена и сестрата на Горан Горанов, който почина в Бургаския затвор преди няколко месеца. Йонка заяви, че тялото на брат й е било обезобразено, а основната версия за смъртта е – инфаркт.

“Дори и да е имало инфаркт той е бил предизвикан, тялото му е било обезобразено с над 75 процента изгарания, а беше мокро. 10 дни преди това аз се чух с него, той каза, че се чувства добре, седмица преди неговата смърт имаше дело за комулация за присъди и ние очаквахме до 2-3 месеца той да бъде освободен. Това което ни направи впечатление, е че той не присъстваше на делата. Не съм имала възможност да разговарям с брат ми без присъствието на надзиратели, предполагам, че всичко това е истина което се говори”, заяви Йонка по повод разкритията на бивши и настоящи затворници за дрогата, убийствата и гаврите зад решетките.

Йонка продължава да търси истината за смъртта на брат си 

Тя допълни, че може всичко да допусне, след като брат й е бил убит в затвора. “Той имаше психични проблеми и мястото му не беше там. Свидетели разказаха, че е държан повече от 5 дни в изолационна килия, без храна, вода, без тоалетна, дори кофа не е имало. Той е крещял, отказана му е била среща с адвокат, а когато защитника му Кирилов е искал да се види с него са му казвали, че брат ми не иска да говори с него”, заявява Йонка.

Със сълзи на очи тя разказва и колко трудно ще бъде на нея и семейството й да докажат, че брат й е убит, защото според нея ръководството на затвора в лицето на директора и прокуратурата се опитват да прикрият всичко. “В момента там се извършва ремонт, всички следи ще се прикрият. Свидетелите, които са готоив да кажат какво е станало с брат ми са били вакани лично от Мангъров и са заплашвани”, казва още сестрата на Горанов. Тя е категорична, че ще сезира всички институции, за да докаже убийството на брат си. Допълни още, че им е отказано от прокурора тялото на брат й да бъде освободено, защото са искали да направят втора независима експертиза. Взета е проба от кръвта на Горанов, която се крие, а тя има съмнение, че умишлено се прикрива, защото там може да има “много интересни неща”.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че продължава досъдебното производство за смъртта на Горанов, а информацията с която той разполага е известна и в публичното пространство. “В Бургаския затвор съм ходил по повод мащабния ремонт, който се извършва там”, заяви Проданов. Запитан дали знае за смъртта на затворника Вили от Пазарджик, заместникът на Цачева потвърди, че е бил уведомен за случая.

Според Иван Радев, който все още е зад решетките Вили е се е обесил, първо защото е бил тежко зависим и второ защото в последните дни му давали боклуци с които да се друса и е откачил.

“Няма данни за употреба на наркотици преди смъртта, а нашата проверка е завършила и разбирате, че нашите възможности да ограничени, има органи които могат да проведат разследване и такова досъдебно производство върви в момента”, заяви още Прадонав за смъртта на Вили от Стара Загора.

Вчера бургаските прокурори започнаха разследване след свидетелските показания и разкази. Проверяват и зам.-директора Владимиров, който по-късно заяви, че ще си търси правата в съда, срещу тези които клеветят името му.

Може да харесате и