fbpx

Съпруга на банкер арестувана, защото похарчила 16 млн. британски лири в магазин

607

Замира Гаджиева, съпругата на бившия шеф на Международната банка на Азербайджан, беше арестувана от британската полиция. Планира се тя да бъде екстрадирана в Азербайджан, ако не потвърди законния произход на доходите си. Гаджиева е успяла да изхарчи за няколко години 16 милиона британски лири в най-известния лондонски универсален магазин "Хародс" (Harrods), съобщава BBC.

Отбелязва се, че Гаджиева живее в къща на стойност около 15 милиона лири. Тя е първият човек във Великобритания, който попадна под ударите на нов закон, който изисква от богатите да обясняват произхода на състоянието им. В Баку властите са се отказали засега от официални коментари, но е известно, че съпругът на заможната дама излежава 15 години затвор в Азербайджан заради злоупотреби.
Съпруга на банкер арестувана, защото похарчила 16 млн. британски лири в магазин
От изслушванията пред Върховния съд се изясни, че само при едно посещение в луксозния магазин Boucheron - за бижута, парфюми и часовници - тя е похарчила 150 хил. лири. Друг път дала 100 хил. лири в Cartier. Имала е три карти за лоялни клиенти на големи магазини и 35 кредитни карти, издадени от банката на мъжа ѝ. Сред скромните ѝ придобивки е и самолет Gulfstream G550 за 42 млн. долара. Миналата седмица Британската национална агенция за борба с престъпността иззе бижута, принадлежащи на семейството й, като стойността им възлиза на над 400 000 лири. Всички те трябва да бъдат продадени на търг в Christie's.

По-рано, по време на разследването на престъпната дейност на собственика на Международната банка на Азербайджан Джахангир Гаджиев се оказа, че дори прислужницата на банкера и съпругата му притежава акции на стойност 12,5 милиона долара. Милиони евро изчезват от банката. Банкерът е осъден да върне 39 млн. долара.В момента Замира Гаджиева се намира в следствения арест. Въпросът за екстрадирането й в Азербайджан се разглежда. От съда са заявили, че, че съпругата на банкера може да бъде освободена от ареста под гаранция от 500 хил. лири. В този случай тя ще трябва да живее в дома си в Лондон и ежедневно да посещава полицията.

Може да харесате и