Роботите-убийци са една от най-големите опасности за човечеството

Стотина от шефовете на специализирани компании в областта на роботиката или изкуствения интелект написаха отворено писмо до ООН. Те искат да предупредят човечеството за опасността от автономни оръжия, наричани “роботи-убийци”.

Роботите-убийци са една от най-големите опасности за човечеството

”Автономните нападателни оръжия (предназначени да убиват, бел.ред.) (…) ще позволят на въоръжените конфликти да достигнат невождан мащаб и трудна за възприемане от хората скорост”, се казва в отвореното писмо до Конвенцията на ООН за оръжията, цитирана от AFP.

Сред подписалите са Илън Мъск, който е изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, и Мустафа Сюлейман от британската компания DeepMind, собственост на Google и специализирана в областта на изкуствения интелект.

„Те могат да бъдат ужасяващи оръжия, оръжия, които диктатори и терористи използват срещу невинно население и оръжия, откраднати за фатални цели”, продължават подписалите писмото, публикувано в неделя от организацията с идеална цел Future of Life Institute, базирана в САЩ и която предупреждава за възможните злини от технологиите.

“Ние не разполагаме с много време, за да реагираме. Веднъж отворена тази „кутия на Пандора” ще бъде трудно затворена. Ето защо искаме да намерим начин да се предпазим от тези опасности”, пишат участници в подписката от целия свят.

Мъск е сред най-големите критици на технологиите за изкуствен интелект. Той неведнъж е предупреждавал за опасностите, които могат да произляват от тях.

Може да харесате и