Разследващи душат: Иван посегнал и на друго момиче! Къде е то?

Деца си спомнят, че той се забавлявал, умъртвявайки малки котенца

Бургарските криминалисти проверяват сигнал за друго нападнато от 15-годишния Иван момиче, което обаче успяло да се измъкне от лапите му, за разлика от Никол, която намери смъртта си в асансьор в кв. “Меден рудник”.

Деца от квартала си спомнят, че се е случвало Иван да се забавлява, умъртвявайки беззащитни малки котки. Други обаче не вярват и твърдят, че момчето, което е с умствена изостаналост, не е способно на подобна жестокост.

Според разследващите фаталната среща между 11-годишната и 4 г. по-големия Иван е била втората на живо. Двамата се запознават във Facebook 14 дни по-рано. Пишат си интензивно, срещат се веднъж и решават да се видят отново на 20 август.

Според записи от охранителни камери двамата се срещат в центъра, в района на търговски комплекс “Трия”, тръгват пеша към Бургаския свободен университет, след което се качват на автобус за комплекс “Меден рудник”, където живее Иван.

Не е изключено осмокласникът да е имал сексуални намерения към Никол, но тя да го е отблъснала, допускат разследващи пред “24 часа”.

В понеделник 15-годишният младеж обжалва ареста и поиска по-лека мярка, която да изтърпява в дома си, но съдът го остави зад решетките.

Засега не се потвърждава първоначалната информация, че 15-годишният Иван е бил регистриран в Центъра за психично здраве. Според бащата Димитър Иванов момчето е водено на преглед в психиатрията по настояване на учители, но специалистите не са открили заболяване.

Иван е бил ученик със специални образователни потребности и с него е работел ресурсен учител. Вече е назначена съдебнопсихиатрична експертиза, която да установи дали тийнейджърът страда от психично заболяване и ако да – какво е то и може ли да носи наказателна отговорност.

Сред мотивите за постоянна мярка “задържане под стража” са семейната среда, в която расте момчето, начинът му на живот до този момент, както и причините, поради които е посегнал на живота на момичето.

15-годишният Иван е растял в бедно семейство, родителите му нямали сключен брак. Майката Донка Петрова работела като чистачка, а бащата Димитър е пенсионер. В момента той е охранител в село Братово. Там има къща и прекарва по-голямата част от времето си на село.

В апартамента в бл. №96 в бургаския комплекс “Меден рудник” Иван живее с майка си, баба си и негова племенница. От първия си брак майката Донка има две дъщери, но рано останала вдовица.

“Синът ми е невинен, каза ми, че не го е извършил, още на свиждането в затвора. Детето ни не е способно на такова нещо. И не е вярно, че в дома ни са открити вещи на Никол. Дори не знам да са се срещали наживо, само във Facebook са си писали”, каза бащата.

Той и съпругата му дойдоха вчера в съда, за да подкрепят сина си. Единствено те бяха допуснати в съдебната зала, тъй като делото отново се гледа при закрити врати заради непълнолетието на обвиняемия.

Може да харесате и