Разпродадоха яхтата на Тодор Живков

Според икономисти към днешна дата сумата, която Тато е дал за прищявката, се равнява на близо 10 милиона лева

Бутиковата яхта на Тодор Живков „Балкан“, за която през 1981 г. държавата дава 2 милиона долара, е разпродадена на парче и вече живее друг живот като оборудване на няколко лодки, използвани за водолазни круизи, пише “Струма”.

Корпусът е продаден на топбизнесмен, оборудването е разграбено, а двигателите са собственост на частник. Според икономисти към днешна дата сумата, която Тато е дал за прищявката, се равнява на близо 10 милиона лева.

Яхтата на Бай Тошо всъщност е плавала само 29 дни. Впечатлявала с дължината си от 27 метра, широчината си от 7 метра и капацитета си за 18 души. Направена била ръчно от най-класните майстори в Пиза, Италия.

Според официалните данни Живков се качил само веднъж на яхтата в компанията на лидера на ГДР Ерик Хонекер, защото просто не се чувствал сигурен на борда. Яхтата давала простор за забавления на някогашните величия, които събували обувките си, щом влизали в помещения, обковани с махагон.

Всяка от луксозните каюти имала самостоятелен санитарен възел, била оборудвана с фотоклетки и автоматични завеси, а за стъклените и порцелановите съдове пристигнал цял тежкотоварен камион.

Още в ранните 80 години на 20 век телевизорите и стереоуредбите в яхтата били с дистанционно управление. Само кухненското ѝ оборудване се оценявало на 300 000 долара.

Когато я поръчали, Политбюро настояли да се казва „Чавдарци“. По-късно обаче на път за България държавниците ни решили, че ще променят името. „Кръщенето“ станало край живописен залив и там на лодката е сложен надписът „Балкан”.

 

Може да харесате и