Радев: Ненчев остави авиацията в пълен колапс

По време на мандата си като военен министър Николай Ненчев се е провалил. Той категорично “катастрофира” с Полша.

Това заяви президентът Румен Радев. Той се яви в съда като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Ненчев е обвинен в престъпление по служба заради сключените договори за ремонт на военните ни самолети МиГ-29.

Румен Радев и припомни, че е написал докладна записка след негово посещение там. Това станало по времето, когато военен министър е бил Ангел Найденов. Ясно съм казал, че Полша има потенциал за поддръжка на самолетите, но това трябва да се изследва, така както трябва да се изследват възможностите за диверсификация, коментира президентът.

Той припомни, че винаги е призовавал за сключване на незабавен договор с руската компания РСК МиГ за спасяване на авиацията. Второто, за което винаги съм призовавал, е търсене на възможности за диверсификация на услуги с Полша, а в дългосрочен план – доставка на нов самолет, коментира Румен Радев. В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инжинерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние, каза още държавният глава.

По повод вчерашната си среща с премиера президентът поясни, че е говорил с Борисов за предотвратяването на войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да водят. “Надявам се ГЕРБ да възприеме държавническия подход на Борисов, защото действията и декларациите му все по-често противоречат на тези на Цветан Цветанов.

Той разбира повече от апартаменти, отколкото от изтребители, а единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот и някой друг му задава курса, коментира президентът Радев думите на Цветанов.

Колкото до създадената в парламента комисия за изтребителите “Грипен” държавният глава смята, че се прави опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политическо въздействие. Това Народно събрание, произвежда скандали, а не закони, коментира още държавният глава. Радев е на разпит като свидетел по делото срещу Николай Ненчев.

 

Може да харесате и