fbpx

Пуснаха учебници за бедняци

14 540

Българското образование официално се сдоби с нова придобивка – учебници за бедняци.

Най-масовото издателство – ,,Просвета”, пусна за 8. клас учебници на цена 12 лв. и 9 лева, пише Калоян Тодоров в Baricada.org

Вторите са черно-бели. ,,Те са за родители, които са притеснени”, обясни във вторник пред БНТ шефът на издателството Никола Кицевски. “Притеснени” – разбирай материално. Така за богатите деца ще има цветни картинки, а за бедните – няма да има.

“Черно-бели ще бъдат учебниците, само които могат да бъдат такива. Например по математика. По биология не може”, поясни Кицевски. Журналистката на БНТ му спести логичния въпрос – защо въобще са нужни цветни учебници в случаите, когато може да са черно-бели. Еднакъв безцветен учебник не само ще е приемлив ценово за всички родители, но и най-важното – децата ще са равнопоставени. Няма да е повод за дрязги, подигравки и понижено самочувствие в тази чувствителна възраст. А сега черно-белите учебници ще са сигурен знак, че детето идва от по-бедно семейство.

Практиката показва, че мнозина родители, дори да живеят в недоимък, ще направят невъзможното само и само да не унижават децата си, да не се чувстват те маргинали и втора категория хора – и пак ще осигурят цветните картинки. 12 лв. са си 12 лв. за издателството.

В българската образователна система безплатни учебници се полагат само за основно образование. До миналата година се плащаха всички учебници от 9. клас нагоре (вкл.), но след смъкването на основното образование до 7. клас с платени учебници стана и 8.клас. За капак програмата в 8.клас тази година е нова, тоест учебници на старо не могат да се набавят – 12 лв. пак са си 12 лв. за търговците. Може ли всъщност да им се сърди човек? Пазарна икономика е, гледат си интереса.

На пазара са и електронни учебници. Те са евтини, някъде около 6 лв. Но реално не могат да заменят хартиените в българското школо. Пък и сигурни ли сте, че след като така и така виси пред екрана заради игри, ,,Фейсбук” и т.н. по 8 часа на ден, за детето ви е полезно да прекара още 4 часа в четене на уроци?

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x