Проверяват и за умишлено замърсяване с уран в Хасково

Новите резултати отново над нормата, съобщиха от Областна адмнистрация

Прокуратурата ще проверява и дали замърсяването с уран на водата в Хасково не е умишлено. Това потвърди обвинителят Христина Жисова. Днес от държавното обвинение излязоха със становище по мегаскандала. От Районна прокуратура информираха, че няма да бъде пропусната нито една версия.

По започналото разследване ще бъдат разпитвани служители на ВиК, РЗИ, Басейнова дирекция, Общината, Областна администрация.

От Областна администрация пък уведомиха, че в две проби, които са взети тези дни отново има завишение на урана. Изследванията са показали, че стойностите са между 0, 04 и 0, 05. В чешмите на кв. „Хисаря” пък стойността е 0, 048. За една от взетите проби резултатът не е сигурен. Оказва се, че две проби са компрометирани. Оказва се, че в станция № 2 нормата на радиоактивния елемент е 3 пъти над нормата.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов днес на брифинг в късния следобед съобщи, че се обмисля вариант за закупуване на пречиствателна станция. По думите му имало български фирми, които произвеждат подобни съоръжения.

Иначе кризата с урана във водата на Хасково се задълбочава. Здравната инспекция днес издаде две заповеди, в които се нарежда на В и К Хасково да спре две помпени станции.

Това не бе прието добре от водното дружество. Началникът му Тодор Марков заяви, че тази мярка е крайна и това ще доведе до воден режим. „Трудно е да се лишим от 80-100 л вода в секунда. Повече от ден-два не може да издържим понеже ще падне нивото на водата и от другите водоеми. Започвам да мисля за техническо разрешение. Това е единствената ми задача”, каза още той.

Повечето хасковлии приеха зле новината, че града преминава на воден режим. Катя Терзиева бе една от тях. Днес тя пълнеше туби от водоноските. „Само това, че говорим за режим е нещо лошо. Ще стане страшно и ад. Идват топли месеци и не ми се мисли, каза тя пред Topnovini.bg.

Снимка: Topnovini.bg

Жеко Жекманов живее в квартала на „Градската градина”, където проблема с урана е голям. Пенсионерът обаче подкрепи идеята в областния град да има режим. „Като се въведе ще спре отровната вода в чешмите ни. Само това е начинът да се справим”, каза той.

Междувременно кметът на Димитровград  е възложил извънредни проби за качеството на питейната вода. Утре те ще бъдат изпратени в София за изследването, като резултатите се очакват следващата седмица. Към момента нямаме никакви основания за притеснение по отношение качеството на питейната вода в Димитровград, която отговаря на всички изисквания по БДС, но за да нямаме неприятни изненади съм възложил подобно проучване, посочи Иво Димов.

Може да харесате и