fbpx

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията (Видео)

295

Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу стотици жители, събрали се в протест срещу бедността в Брюксел, предаде БТА.

Мнозина от поддръжниците на "жълтите жилетки" се въздържаха да пътуват до столицата от опасения, че в него може да се намесят анархисти.

Местните медии уточняват, че протестиращите първи са проявили агресия, като са замервали служителите по сигурността с камъни, пиратки и димки. Досега са задържани около 60 души - заради носенето на забранени предмети към които спадат и очилата за ски.

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията (Видео)

Говорител на полицията съобщи, че премиерът Шарл Мишел е готов да приеме представители на протестиращите. Час по-късно това бе опровергано от кабинета на премиера.

Репортери съобщават, че протестиращите се движат из центъра на града сякаш безцелно. В предните дни бе изяснено, че първоначално един от организаторите на протестите на "жълтите жилетки" в страната е поискал разрешение от властите за шествие днес.

По-късно той оттегли заявката си, а властите отмениха издаденото разрешение. По силата на закона днешният протест в Брюксел е неразрешен.

"Жълтите жилетки" в последните дни станаха повод за саморазправа с телевизионен екип, за задържането на журналист от полицията, за уволнението на дългогодишен политически наблюдател в най-гледаната френскоезична телевизия в страната.

В различни съобщения в медиите се отбелязва, че протестиращите възразяват не само срещу цената на горивата, както досега, но и срещу ниските доходи, данъчната политика, работата на медиите.

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията (Видео)

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията (Видео)

Протестиращи са на мнение, че медиите поддържат нездравословно близки отношения с политиците и не отразяват професионално протестите.

Още статии в тази категория