fbpx

Полицаите не желаят да дават нощни дежурства при заплащане от 25 ст. на час

Чистачките взимали двойно повече през нощта, дават им по 50 ст.

11 196

Мотивирането на полицаите за нощен труд с 25 стотинки за час нощно дежурство е изключително несериозно, отсече председателят на синдикалната федерация на МВР Илия Кузманов в ефира на „България сутрин“.

„Колежките чистачки в МВР получават по 50 ст. за нощен труд, а полицаите – 25 ст. Това е изключително несериозно. Заповедта беше издаденя на 4 юли, след което сме изпратили нашето становище и изведнъж се появява същата заповед със същите стойности. От 5 юли до днешна дата диалог наистина няма, продължава кореспонденцията по медиите“, разясни ситуацията той.

Гостът на Bulgaria ON AIR уточни, че става дума за сума от порядъка на 2 лева на нощна смяна или 16 лева на месец за 8-те смени, които може да даде един полицай.

„На 12 септември има заседание на Съвета за социално партньорство, на което ще се дискутира поне част от проблемите. Дадохме достатъчно аргументи. Сега търсим аргументи защо отказват увеличение на заплащането. Валентин Радев обеща в национална медия увеличение от 20%. Той да отговори как от март до септември се изпариха тези 20% увеличение“, каза още Илия Кузманов.

Той е на мнение, че има сериозно подвеждане на МВР шефа от правно-нормативната дирекция в МВР. Темите са специфични, нормите са правни и има начин да бъдеш подведен, убеден е Кузманов.

Той предупреди, че протестите на полицаите ще продължат, но ще бъдат в рамките на закона. Засега те изчакват това, което ще се случи на заседанието на 12 септември.

Следва голям национален протест, ако няма промяна на ситуацията, а след 5 януари полицаите могат да откажат извънредния труд.

„Ще дадем ясен знак на Европа, че се чувстваме дискриминирани“, отговори Илия Кузманов, запитан дали протестите на полицаите могат да причинят неудобства по време на европредседателството ни.

Източник: Dnes.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори