fbpx

Покачване цената на тока!

Покачване цената на тока между 15 и 30 на сто за домакинствата предвижда бизнесът, ако цената на електричеството, която те купуват на свободния пазар, продължава да расте.

Работодателските организации, които държат 82% от работните места в страната, подозират наличие на картел при определяне на цените на свободния пазар между производители и търговци на ток, което водело до „спекулативно повишение на цената на свободния пазар с между 30 и 60%”.

Ако обаче Енергийният регулатор вземе тази по думите им „изкуствено завишена цена”, за референтна стойност ще има основание да се повиши цената на тока за бита на регулирания пазар с до 30%.

Въпреки крачката назад, която направиха синдикатити, работодателските организации не са се отказали от намеренията си за протест, само че вместо в края на януари, както беше планирано, това ще се случи в първите дни на февруари.

В близките дни бизнесът ще внесе сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.

В отговор на прогнозите енергийният министър Теменужка Петкова даде извънреден брифинг.

По думите й не може и не трябва да има опасения за рязък скок в цените на тока от 1 юли.

Според нея, ако бизнесът има съмнение за картел между производители и търговци на ток, трябва да алармира Комисията за защита на конкуренцията.

Ако такъв картел бъде доказан, лично енергийното министерство и правителството би стояло зад изключително строги мерки за всички тези, които са си позволили договаряне на цени.

Още статии в тази категория