Плевнелиев посочи грешките на Радев

Президентската институция е силна само тогава, когато гарантира силен баланс в държавата, според бившия държавен глава

Президентът Румен Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск от страна на президентската институция към служебното правителство. Демокрацията, за да бъде силна, се базира на баланса на институциите. Президентската институция е силна само тогава, когато гарантира силен баланс в държавата. Това каза Росен Плевнелиев (президент на България 2012- 2017), предаде  БГНЕС.

Плевнелиев отново посочи, че желае успеха на Румен Радев и декларира подкрепата си за него, защото иска българската президентска институция да успее. Той обаче е притеснен от първите грешки, които институцията допуснала в рамките на тези по-малко от 100 дни и ги посочи. Като най-голяма изтъкна идеята за ограничаване изборни права на българските граждани. „Това безспорно ще създаде един голям проблем на българския президент и може да прерасне и в стратегическа грешка, от която аз се надявам той да се предпази. Не отива на българския държавен глава по никакъв начин да разделя, той трябва да интегрира. Българите в чужбина са част от българския народ. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да ограничава конституционни права на български граждани, където и да са те по света”, подчерта Плевнелиев.

Той припомни, че в обръщението си Радев защитил тезата, че трябва да се обърне внимание на защитата на националния суверенитет, чрез идеята за уседналост и продължава да отстоява позицията за уседналостта като решения за намаляване на влиянието на определена държава. „Българският държавен глава тук трябва да отговори на много, много, много въпроси. Когато говорим за влиянието на една държава, трябва да си даваме сметка, че не една, а повече държави се опитват да влияят на изборния процес в България, а преди всичко тук трябва да се насочат прожекторите към Русия ”, заяви Плевнелиев и призова да не се забравя, че Русия инициирала най-мащабната досега кибератака в ден на избори в България.

На въпроса дали беше факт намесата на Турция и дали трябва да се търси ограничаване на евентуална бъдеща намеса, Плевнелиев отговори като каза, че е очевидно от всичко, което видяхме в последните месеци, че опит за такава намеса имаше. „Тук задачата е на българския парламент, както и на държавния глава, на база на всичката информация, с която те разполагат от институциите, да могат да направят своите обективни изводи, но аз искам да помогна на президента Радев, както и НС като просто посочвам, че не само Турция тук е удобният фактор, за да дебатираме по тази тема”, каза Плевнелиев. Той приветства усилията да се търсят решения, но предупреди, че те няма да бъдат устойчиви и демократични, ако водят до ограничаване на правата на българските граждани където и да са те по света.

Президентът до януари 2017г. посочи и грешките на служебния кабинет, назначен от Радев. Като такива подчерта случилото се в МРРБ, в някои министерства като МОСВ, МЗХ и др., според него не сме видели никакъв прогрес и стъпки напред. „Досега всяко едно българско служебно правителство е оставало в историята с едно голямо нещо. Успявали са освен това да организират изборите, да служат и много по-ефективно на нацията, съответно да постигнат и нещо голямо. За мен е трудно да дам оценка в момента кое е голямото нещо, позитивно за нацията, което това служебно правителство до момента е свършило, като се надявам това да се промени”, заяви той. В най-важната задача обаче изборите, които признаха от всички, според него сме свидетели на успех.

Плевнелиев искрено се надява настоящото Народно събрание да изкара 4-годишния си мандат. Той се надява да има ясна коалиционна формула, която да бъде обяснена, програмата на бъдещия кабинет да стане публично известна и е сигурен в това.

Помолен за коментар за приоритети за управление (2017- 2021) на бъдещия кабинет, в които е записано и увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат, Плевнелиев коментира, че приветства усилието България да не чака до последния момент, а по-рано да постигне 2-та процента. „Това го правим не защото искаме да удовлетворим нашите партньори в НАТО, правим го заради българския народ и нашата славна армия, която обаче за съжаление днес се сблъсква с много проблеми – модернизацията е критично забавена в някои сектори”, отбеляза той.

Може да харесате и