Педофилът, примамвал момиченце по интернет в Бургас, остава в ареста

Повдигнатото срещу него обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда затвор от една до шест години

Окръжен съд – Бургас потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена от Бургаския районен съд, спрямо Иван Шопов, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Мъжът е обвинен за това, че в периода от месец февруари до 28 март тази година в гр. Бургас по Интернет – чрез социална мрежа Facebook и програмата Messenger, установил контакт с момиче, не навършило 14 години, с цел извършване на блудствени действия с нея.

Повдигнатото срещу Иван Шопов обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева.

Въззивната инстанция счете, че е правилен изводът на първоинстанционния съд, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за участие на обвиняемия в извършване на деянието, в което е обвинен. Това се установява от показанията на двама разпитани свидетели, протоколите за обиск и изземване, също и разпознаване на лица.

Окръжният съд на Бургас споделя извода на Районния съд, че към настоящия момент опасността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление е налице. Въззивната инстанция счете, че ако спрямо Иван Шопов бъде взета по-лека мярка за неотклонение, той би могъл да осуети разкриването на обективната истина и да попречи за своевременното приключване на разследването.

За потвърждаването на мярката за неотклонение „задържане под стража“ съдът взе предвид факта, че предстои разследване в насока установяване извършването на същото по вид престъпление от обвиняемия срещу други две деца, едното от които – малолетно, а другото – непълнолетно.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Може да харесате и