fbpx

Първият самолет, използващ гориво за реактивни двигатели

Самолет на Etihad Airways излетя на първия в света търговски полет, използващ гориво за реактивни двигатели, получено от растения, които растат в солени блата или плажове, съобщават в сряда медии от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Полетът Абу Даби – Амстердам продължи повече от седем часа, използвайки местно произведено гориво, извлечено от маслото на растението Саликорния (Salicornia), което вирее в пустинни условия и не се нуждаят от прясна вода, за да оцелее, или обработваема земя.

Първият самолет, използващ гориво за реактивни двигатели

Тези растения са отглеждани във фермата от два хектара Seawater Energy and Agriculture System (SEAS) в град Масдар, известен като „умния град“, който е градски проект, свързан изцяло с възобновяема енергия и е в процес на изграждане в близост до столицата на ОАЕ Абу Даби, пише БНР.

Главният изпълнителен директор на компанията Etihad Тони Дъглас отбеляза, че „това е ключов момент за ОЕА и за техните ключови индустрии“. Самолетният превозвач Etihad е напълно ангажирана с този проект, демонстриращ успешно доказателство на концепцията, която е местна, жизнеспособна, рентабилна и устойчива.

„Декарбонизацията (премахване на въглеродните нагари от двигателя) е важна за авиационната индустрия и, заедно с нашите партньори, Etihad се гордее, че е начело на това новаторско ново изследване“, допълни Тони Дългас.

Още статии в тази категория