Отнеха короната на Мис Турция. Вижте защо

Короната на най-красивата туркиня за 2017 година беше отнета от организаторите на конкурса „Мис Турция“ заради „неприемлив“ коментар в социалните мрежи, съобщиха турските медии.

18-годишната красавица Ътър Есен спечели престижното състезание за красота, но по-късно короната й беше отнета заради публикация в Туитър, поругаваща паметта на убитите в опита за военен преврат.

През миналата година близо 250 души загинаха в нощта на пуча, който беше потушен. Коментар на миската за загиналите обаче разгневи организаторите на състезанието.

В поста си Ътър Есен сравнява своята менструация с кръвта на загиналите „мъченици“ в нощта на военния преврат. Би Би Си припомня, че „мъченици“ беше и думата, която президентът Реджеп Ердоган използва за хората, загубили живота си.

„Тази сутрин съм в цикъл, за да отбележа деня на мъчениците. Почитам деня като кървя, както нашите мъченици“, написа 18-годишното момиче от профила си.

Организаторите на конкурса за красота разпространиха съобщение до медиите, в което посочват, че е неприемливо Мис Турция да публикува подобни послания, когато целта трябва да е създаване на добър имидж на страната пред света.

След опита за военен преврат в Турция в страната бе обявено извънредно положение. Властите арестуваха хиляди граждани, а западните страни ги обвиниха в неправомерна чистка на противниците на властта в лицето на Ердоган.

 

Може да харесате и