Откриха стотици двойници на Стоунхендж в Амазонската джунгла

Стотици загадъчни съоръжения, построени преди над 2000 години, бяха открити в тропическата джунгла на Амазонка. Те напомнят на учените за небезизвестния Стоунхендж.

Съоръженията дълго време са оставали скрити заради буйната растителност. Сечта на дървета през последните години разкри пред света над 450 геоглифа. Те са разположени в западната част на Бразилска Амазония върху площ от 13 000 кв. м, предава The Daily Mail.

Изследователи от Англия и Бразилия отбелязват, че находката опровергава мита за „девствеността“ на амазонската джунгла. По-рано се смяташе, че в тази част на джунглата никога не е стъпвал човешки крак, способен да построи нещо толкова грандиозно.

Фактът, че тези области са били скрити от нас в продължения на много столетия под клоните на дърветата, действително ни кара да се съмняваме в представата, че амазонската джунгла е недокосната екосистема, казва д-р Дженифър Уотлинт от Музея по археология и етнография към университета в Сао Пауло.

Тя допълва, че сега е интересно да се разбере дали регионът е бил покрит с дървета, когато са се появили геоглифите. Изследователите са реконструирали 6000 години от история на растителността около два геоглифа.

В продължения на хиляди години местните жители са преобразували бамбуковата гора, създавайки неголеми временни поляни, за да стоят на тях загадъчните структури.

За тяхното създаване аборигените не са имали нужда от унищожаване на големи територии. Съоръженията са строени локално, едно след друго. Между построяванията им е имало достатъчно време, за да се развие нова растителност.

Предназначението на геоглифите, според специалистите, може да бъде свързано с ритуални цели, а също така и със селскостопански.

Част от съоръженията са концентрирани около „икономически изгодни“ видове дървета, например палми. Околната среда е трансформирана във вид на „доисторически супермаркет“, предлагащ изобилие от биологични видове.

Източник: profit.bg

Може да харесате и