fbpx

Откриха нов лек срещу високото кръвно

2 524

Милиони хора, които страдат от високо кръвно налягане, са поучавани, че трябва да подобрят начина си на хранене и да намалят консумацията на алкохол. Сега, обаче, гръцките лекари дават много по-приятен съвет: спете следобед.

Редовният следобеден сън понижава кръвното налягане с почти толкова, колкото някои лекарства, е показвало проучването, за което съобщава британският ежедневник „Таймс“.

Тези, които имат навика да презареждат батериите си през деня имат по-ниско кръвно налягане, което е от полза за сърцето, открили изследователите.

Учените изказват интригуващото предположение, че така хвалената средиземноморска диета може да дължи добре известните за здравето ползи не само на зехтина, който се използва в тези страни с храната на обяд, но и на сиестата след хранене.

На хората, които имат високо кръвно налягане, над 140 на 80, обикновено се предписват лекарства, заедно с препоръки за начина на живот, като упражнения и здравословно хранене.

Отдавна е известно, че кръвното налягане се понижава през нощта, когато хората спят и гръцките учени се запитали дали краткият следобеден сън може да допълни и подобри този ефект.

Те са провели проучването сред 212 души на средна възраст 62 години, които са били успешно лекувани за високо кръвно налягане. Проучването е изисквало доста усилия, тъй като принуждаването на хората да спят през деня е било трудно – малко повече от половината пациенти вече са имали изграден навик да спят следобед.

Изследваните пациенти са били сходни по отношение на рисковете за кръвното налягане и лекарствата, които са приемали, но 24-часовото наблюдение показва, че налягането на тези, които спят през деня, е средно с 3-5 mmHg по-ниско от това на тези, които не спят. Анализът показва, чекръвното налягане ще падне с 3 mmHg за всеки час сън, според резултатите, които ще бъдат представени следващата седмица на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс.

Манолис Калистратос, кардиологът от Общата болница „Асклепийон“ във Вула, Гърция, който е провел проучването, казва: „Следобедният сън изглежда понижава нивото на кръвното налягане, по същия начин както другите промени в начина на живот. Например, намаляването на солта и алкохола може да доведе до понижаване на нивото на кръвното налягане с 3 до 5 mmHg. Тези открития са важни, тъй като понижаването на кръвното налягане дори с 2 mmHg може да намали риска с до 10 процента от сърдечносъдови инциденти като сърдечен инфаркт“.

„Ниските дози медикаменти понижават кръвното налягане с около 5-7 mmHg“, добавя той.

Д-р Калистратос казва, че следобедната дрямка няма да замени другите съвети, дадени от лекарите, но е по-малко вероятно те да бъдат пренебрегнати от пациентите им. „Ние знаем, че един от проблемите, които имаме с промените в начина на живот, е привикването. Може би следобедният сън ще бъде по-лесната промяна в начина на живот“, добавя той.

Бъдещите проучвания на средиземноморската диета трябва да разгледат навиците за следобеден сън, за да се види до колко по-големи ползи би довел този навик. „Това е само едно проучване и разбира се, че трябва да потвърдим резултатите. Но няма странични ефекти.“

Д-р Калистратос казва, че хората „не би трябвало да се чувстват виновни, ако могат да си позволят кратка дрямка, предвид потенциалните ползи за здравето“. Въпреки това, той добавя малко строго: „Ние не искаме да насърчаваме хората да бъдат мързеливи. Може от 45 до 60 минути сън да бъде достатъчен.“

Соня Бабу-Нараян, асоцииран медицински директор на Британската кардиологична фондация, казва: „Достатъчният сън е важен както за общото ни благополучие, така и за здравето на сърцето и кръвообращението. Но има добри доказателства, които показват, че здравословният начин на живот, като намаляване на приема на сол и алкохол, поддържането на здравословно тегло и редовните упражнения, са най-добрите начини за поддържане на оптимално кръвно налягане.

„Колкото и съблазнително да звучи, да се разменят всички тези мерки за ежедневна сиеста, изборът на здравословен начин на живот и приемането на лекарства, когато са предписани, остават ключът към предотвратяване на инфаркти и инсулти.“

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори