fbpx

Откриха най-дългата солна пещера в света

250

Израелски изследователи твърдят, че са открили най-дългата солна пещера в света, съобщи Би Би Си.

Десетте километра проходи и камери в пещерата Малам, с изход към Мъртво море, бяха картографирани в продължение на две години. Мястото на пещерата в пустинята е близо до мястото, където според Библията съпругата на Лот е превърната в стълб от сол. Очаква се дъждовете да продължат да увеличават дължината на пещерата Малам още повече с течение на времето.Това е така,

защото дъждовната вода се спуска в пукнатините от повърхността, разтваря солта и създава хоризонтални канали по пътя си като така се стича надолу към Мъртво море. Част от пещерата „Малам“, която минава през планината „Содом“, най-голямата планина на Израел, вече беше картографирана през 80-те години. Преди две години Йоав Негев от Израелския пещерен изследователски клуб реши да завърши проучването и да създаде екип от учени и пещерни експерти.

Парадоксално, но откриването на солната пещера е станало случайно. Според разказа на един от участниците в експедицията – Боаз Лангфорд от университета в Йерусалим, някои от изследователите се оплакали, че макароните им са безсолни. „Така че просто разбихме малко от сол на една от скалите и я открихме“, каза той.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори