fbpx

От днес Ердоган встъпва в длъжност с пълна власт, ще има много повече правомощия!

130

Турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва, след като беше преизбран на поста.

Вотът в края на юни му даде втори мандат. Българският държавен глава Румен Радев ще присъства на официалното му встъпване в длъжност.

Ердоган ще положи клетвата в президентския дворец в Анкара. На официалната церемония ще присъстват над 3000 души, представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, както и чуждестранни държавни глави.

Очаква се след приключването на официалната част Ердоган да оповести и състава на своя нов кабинет. Ердоган спечели изборите на първи тур с малко над 52% подкрепа.

От днес Турция навлиза и в съвсем нова ера. В сила ще влязат всички правомощия, които бяха одобрени на референдума в страната през миналата година. Президентът ще има много повече правомощия. Ще назначава вицепрезиденти, правителство, без премиер и висши магистрати. Ще може да издава укази и да обявява извънредно положение, както и да разпуска парламента, с което обаче автоматично ще свиква извънредни избори, които винаги ще са за президент и парламент едновременно.

Постът на министър-председател ще бъде премахнат, а министерските кресла ще бъдат редуцирани от 26 на 16. Ролята на парламента също ще бъде значително ограничена.

Бинали Йълдъръм ще бъде последният премиер на Република Турция. Пост, който съществува от самото началото на съществуването на страната и има своите корени в Османската империя.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори