Осем територии, които са част от ЕС, въпреки че не са в Европа

Европейският съюз е доста обширен, като включва 28 държави и има население от над 510 милиона души.

 

Основните му членки са Германия, Франция и Великобритания (преди брекзит), а най-новите попълнения са Хърватия, България, Румъния и други държави от Източна Европа.

Но скрити в крайните части на ЕС са острови и отвъдморски територии, за които повечето хора може би никога не са чували, въпреки че са част от съюза. Business Insider публикува списък с някои от тях.

Гваделупа

Френската островна група в южната част на Карибско море е известна с приликата си на пеперуда. Тя има население от едва 405 000 души.

Мартиника

Южно от Гваделупа се намира карибският остров Мартиника – още една отвъдморска територия на Франция. Тя има още по-малко население – от около 386 000 души.

Френска Гвиана

Тя се намира на североизточния бряг на Южна Америка и също е непозната за повечето хора територия на ЕС. Тя е под юридсикцията на Франция и там живеят около 250 000 души. Територията разполага с километри тропическа гора.

Азорските острови

Те са автономна област на Португалия в Атлантическия океан, състояща се от девет красиви острова. Тя е част от ЕС, откакто Португалия се присъедини към съюз преди 30 години.

Мадейра

Мадейра е островна група с прекрасна природа близо до северното крайбрежие на Африка. Подобно на Азорските острови, тя е португалска област с малко население и удивителна природа.

Канарските острови

Може би най-известната територия на ЕС в списъка са Канарските острови. Тази островна група е популярна туристическа дестинация, особено островите Тенерифе, Лансероте и Гран Канария.


Майот

Далеч от Континентална Европа е френската територия Майот край бреговете на Мозамбик. Островната група официално стана най-външният регион на ЕС през 2014 г. след референдум, проведен пет години по-рано.

Реюнион

На последно място е Реюнион. Той се намира южно от Майот в Индийския океан и също попада в юрисдикцията на Франция.

Може да харесате и