Опасен стадий: Автор на Би Би Си посочи датата и причините за краха на западната цивилизация

В момента пред западната цивилизация стои въпросът за запазването на нейното съществуване, при това някои предпоставки за края вече са налице.

Това, как Западът ще реагира на вече съществуващите сигнали, ще реши неговото бъдеще. До този извод в свой материал за Би Би Си достигна колумнистът Рейчъл Нувър.

В своята статия той сравнява западното общество с велосипед, „чийто колела продължават да се въртят в резултат на икономическия растеж”.

„Ако движението напред се забави или прекрати, стълбовете, определящи нашето общество – демокрацията, свободата на личността, социалната търпимост и всичко останало – ще започнат да се клатят”, пише Нувър.

Единият от признаците за това, че Западът навлиза в „опасен стадий”, е все по-очевидната поява на „нелинейността” или внезапните, неочаквани промени в световния ред. Като пример Нувър цитира главния изследовател на глобалните системи в Школата за международни отношения във Ватерло Томас Хоумър-Диксън.

  „Сирия е само един от признаците на това, че ние влизаме в опасна зона. Това е все по-проявяващо се явление на това, което експертите наричат „нелинейност”, или внезапни, неочаквани промени в световния ред, такива като икономическата криза от 2008 година, появата на „Ислямска държава”, Брексит или избирането на Доналд Тръмп”, казва Хоумър-Диксън.

Според Нувър, понеже отслабените държави продължават да се разрушават в условията на конфликти и стихийни бедствия, огромни вълни мигранти ще текат от неблагополучните региони и ще търсят убежище в по-стабилните държави.

Западните общества ще отговарят за ограниченията и дори за забраните на имиграцията, а нарастващият разрив между богатите и бедните в западните страни ще подтикне обществото към бъдеща нестабилност отвътре.

Авторът също отбелязва, че Европа с нейната непосредствена близост до Африка първа ще почувства този натиск. САЩ „ще се задържат малко повече, защото са обкръжени от буфера на океана”.

„Демократичното, либерално общество ще претърпи провал, докато по-силните правителства, като Китай, ще се окажат победители”, прави извод Нувър.

Може да харесате и