fbpx

Окончателно: Получаваме пари за наем при работа в друг град

131

Държавата ще поема и таксите за интернет, ясли и детски градини на безработните

Хората без работа, които бъдат наети в друго населено място – на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, приети на второ четене в парламента.
Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя годишно в Националния план за действие по заетостта. Целта е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони.
Комисиите по заетостта към областния съвет за развитие ще предоставят информация за потребностите на работодателите от работна сила, решиха още депутатите. Това ще става два пъти в годината в Агенцията по заетостта, пише „Труд“.
„За пръв път от 11 години отчитаме спад на безработицата. С промените в Закона за насърчаване на заетостта тенденциите ще бъдат по-положителни догодина“, коментира министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на дебатите.
Към края на септември безработицата е 7,7 % при средно европейско ниво 8,2%, отчете тя.
„С предложените промени целим да насърчим хора, които имат възможност да си намерят работа в други населени места“, каза Русинова и обясни, че промените предвиждат да се поеме пакет с разходите на такива хора за жилище, енергийни разходи и за детска градина.
Според социалният министър с промените в Закона за насърчаване на заетостта ще се даде по-добра възможност хората да намерят реализацията си на пазара на труда. Тя уточни, че 19 хиляди са обявените и работни места, като 60 % са в частния сектор.
Източник: http://www.economic.bg
Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори