Областният на Стара Загора: Има човешка намеса при инцидента в Николаево

Най-напред около 2.30 ч. се получи сигнал за възникване на произшествие в Николаево. Бяха задействани системите за сигурност. От 3 ч. започнаха и конкретните действия от пожарна безопасност в мое присъствие. Това заяви областният управител на Стара Загора Георги Ранов, съобщава БГНЕС във връзка с теча на газ в Николаево.

“Наистина наложи се да действаме много бързо, тъй като точно в този момент нямаше компетентни органи, които да замерят и да установят конкретната причина. Наложи се да действаме бързо, да евакуираме около 60 души”, добави Ранов. Той добави, че те са настанени в спортната зала. Наложило се е и много бързо да спрат тока, както и жп и автомобилния транспорт.

„Това бяха мерките, които веднага взехме. Вече всичко е спокойно и нормално. Последните замервания показват, че няма наличие на отровни вещества, които са опасни за здравето на хората”, подчерта областният управител. Той поясни, че инспекцията по околна среда все още продължава замерванията. Ранов съобщи и че течът бил от софийската фирма „Арда”, която е данъчно-акцизен склад, газово хранилище на пропан-бутан.

Ранов каза и че все още няма представител на фирмата, който да е пристигнал на мястото на инцидента, за да може да каже какво е количеството газ, което се съхранява в хранилището. Областният управител е разпоредил да се направи проверка на цистерните в хранилището. „Имам определени съмнения за нещо, но нека все пак да се направи проверка”, отбеляза Ранов. Той посочи, че течът е бил от спукана тръба, наложило се е бързо от пожарна безопасност да я запушат, като екипите са били обезопасени със защитни облекла и маски.

„Струва ми се, че миналата година пак имаше едни събития около този склад, от декември месец и според мен не е нормално, още повече жп и автомобилният път са на около 50 метра от склада, за мен това не са нормални условия. Не е нормално и складът да е в населено място, но си има изисквания”, каза още Ранов. „Съмнявам се, че може би има някаква човешка намеса, но нека компетентните органи да си го кажат”, подчерта още областният управител.

Припомняме, че теч на огромно количество газ наложи евакуацията на жителите на град Николаево, област Стара Загора тази нощ. Течът на синьото гориво от многотонна цистерна, на митнически склад, е в близост до жп гарата, заради което е спрян железопътният транспорт, а също е преустановено и автомобилното движение.

Поради това че газът е по-тежък от въздуха, стои долу на земята и опасността от взрив е изключително голяма. За това се налагат всички тези действия. Евакуирани бяха две от махалите на града. Измерванията за качество на въздуха показват, че няма замърсяване и опасност за населението. Освободено бе движението на автомобили в района. Железопътният транспорт все още е спрян.

Може да харесате и