Нови правила за пушачите

Проверка със скрита камера на репортера Георги Георгиев провери спазва ли се забраната за пушене на обществени места.

Как бяха посрещнати контролните органи в заведения и защо се стигна до абсурда да бъдат попитани дали искат да бъдат настанени в зала за пушачи или зала за непушачи.

Въпреки забраната и в момента можете да изпушите необезпокоявано цигара в някое заведение. Затова и държавата затяга контрола върху ограниченията за пушене на закрито. Новите правила при цигарите ще се въведат заедно със забраната на наргилетата в заведенията. Промените се подготвят от работна група и предстои да бъдат пуснати за обществено обсъждане до дни.

В момента практиката показва, че правилата лесно се заобикалят и в много заведения се пуши, а глоби не се налагат.

Какви са готвените промени?

В контрола, освен здравните инспектори, ще се включат и представители на други институции. Глобите ще се налагат вече на управителя на заведението, а не на собственика. При три регистрирани нарушения заведението ще се затваря временно.

Страната ни е на челните места в класациите на пушещите европейски държави. Според данни на Евростат повече от 27% от българите редовно пушат. Над две трети от смъртните случаи у нас са вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Годишно в ЕС умират 19 000 непушачи само заради това, че са изложени на тютюнев дим на работното място или у дома.

Може да харесате и