fbpx

Нов закон предвижда премахване на марките минерална вода

535

Нов закон предвижда търговските марки минерална вода да бъдат заменени с името на извора. Предложението предизвика гневни спорове в бранша и бе прието коренно различно от двете организации в сектора.

Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), в която членуват около 70% от фирмите в сектора, смятат, че подобна промяна ще доведе до размиване отговорността за качеството на продукта.

Така всеки ще може да бутилира вода с неясен произход и да я пусне на пазара. Така например може да узакони продажбата на вода от чешмата, смятат от асоциацията. От друга предложените промени ще заличат съществуващи марки и инвестиции във водния сектор.

Вносителите на предложението мотивират нововъведението с намаляване на административната тежест. От АПБНБ отбелязват, че те пропускат факта, че тук става въпрос за живота и здравето на хората, а не просто за някаква бюрократична пречка, съобщава Би Ти Ви.

„Ако на пазара се пусне вода, която е нечиста или заразена, няма да е ясно кой я е произвел и доставил до магазина, нито кой е разрешил да се подреди по рафтовете“, категорични са противниците на идеята.

От Съюзът на безалкохолната промишленост в България посочват в становището си, че основен принцип на европейската директива е 2009/54/ЕС е „видът на водата и имената на изворите да определят търговското описание на бутилираните натурални, минерални и изворни води, а не търговските брандове“.

Законопроектът е минал вече през две обществени обсъждания. От АПБНБ допълват, че с така предложените промени се връща опцията на едно находище да бутилират едновременно няколко концесионера.

В България има 144 доказани находища на минерални води, от които се експлоатират само 13.

Източник: economic.bg

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори