fbpx

Няколко неочаквани признаци на чернодробно заболяване

392

Черният дроб е супер важен орган, който е отговорен за много функции в тялото ни. Ако той не работи правилно, това може да бъде фатално за нас.

В момента около 5,5 милиона американци страдат от хронично чернодробно заболяване или цироза. Затова е важно да знаете признаците на увреждане на черния дроб, за да реагирате своевременни, ако е нещо сериозно.

Предлагаме ви да се запознаете с 8 признака на увреден черен дроб, които показват, че трябва да отидете на лекар веднага.

1. Може да забележите, че кожата и очите ви стават жълти.

Ако имате този симптом, черният Ви дроб вероятно не работи правилно. Това състояние, известно като жълтеница, причинява жълта пигментация на кожата, пожълтяване на бялото на очите. Жълтият цвят се появява поради излишния билирубин, който се намира в жлъчката на черния дроб и има жълтеникаво-оранжев пигмент. Когато черният дроб е здрав, той лесно елиминира билирубина. Но ако е сериозно повреден, той не може да изпълни функцията си и може буквално да пожълтеем.

2. Може да се чувствате уморени

Това не е просто умора, а нещо повече. Умората се характеризира с психическа и физическа липса на енергия. Нямате мотивация да правите нищо. Понякога можете да я почувствате само сутрин и усещате като мъчение дори ставането от леглото. В други случаи можете да я почувствате през целия ден.

3. Възможно е да имате подуване на корема

Подуване на корема може да бъде един от по-неприятните симптоми, които причиняват болка. Това се случва, когато течността се задържи в корема. В някои случаи, коремът може да стане толкова раздут, че изглеждате като бременни. Като последица от натрупването на течност, вие също може да имате подути крака и глезени.

4. Може да имате липса на апетит и загуба на тегло

Обикновено лекарите смятат това състояние, ако забележите повече от 10% от загубата на тегло. Такива състояния могат също да бъдат свързани с абдоминално подуване. Когато сте много подути, нямате апетит. Много е трудно да се храните, защото всеки път, когато ядете може да почувствате болка.

5. Може да забележите паяковидна телеангиектазия върху кожата си

Тези образования приличат на мрежа от малки, разширени капиляри, намиращи се много близо до повърхността на кожата. Ако се образуват в горната половина на тялото – гърдите, ръцете, шията и лицето, това може да е признак на чернодробно заболяване.

6. Може да откриете синини по тялото си

Ако имате увреден черен дроб, производството на протеини спира или става по-бавно. Това причинява лошо съсирване на кръвта. Ето защо хората с чернодробни увреждания ще кървят или нараняват по-лесно от здрав човек.

7. Урината ви може да има тъмен цвят

Цветът може да бъде различен, но като цяло нюансът на урината ви ще изглежда по-тъмен от обикновено. Може да има кафяв, тъмно оранжев или кехлибарен цвят. Това се случва отново поради излишък на билирубин.

8. Може да се почувствате сърбеж

Разбира се, понякога всеки може да почувства сърбеж! Но в случаите, когато черният Ви дроб е в беда, може да се появи по-силен сърбеж. Това се случва поради токсините, които черният дроб вече не може да филтрира. Когато тялото ви е много натровено, може да се почувствате много сърбеж, особено през нощта.

Източник: Zdrave.to

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...