fbpx

Никога няма да забележите прасето в тази скулптура

11 070

По-долу е дадена снимка на една от най-известните туристически атракции в Люцерн.

Може би ще я разпознаете като „Лъвът на Люцерн“ – скална релефна скулптура на смъртно ранен лъв, изсечен в голяма скала в бивша кариера за пясъчник близо до Люцерн в Централна Швейцария.

Паметникът е посветен на паметта на швейцарските гвардейци, които са загубили живота си, защитавайки двореца Тюйлери в Париж през френската революция от 1792 г. Умиращият лъв символизира смелостта, силата и готовността на войниците да загинат, вместо да предадат позициите си.

През последните две столетия стотици милиони туристи са видели този паметник, който Марк Твен е описал като „най-тъжното парче камък в света.“ Но малко хора осъзнават, го гледат, че има не едно, а две различни животни, издълбани в скалата, посочва Amusing Planet.

Швейцарските наемни войници имат дълга традиция да служат на чужди правителства. Известни със своята храброст, те са особено търсени във Франция и Испания. Инцидентът в двореца Тюйлери се случва на 10 август 1792 г., когато в него нахлуват тълпи от работници, докато кралското семейство се спасява през градините.

Повече от шестстотин швейцарски гвардии, защитаващи Тюйлери, загиват по време на битката. Още около двеста души умират в затвора от раните си или са убити по време на септемврийските кланета, които следват.

Един от швейцарските охранители – лейтенант Карл Пфайфър вон Алтисхофен, по това време е в домашен отпуск в Люцерн. Пфифер остава на служба до 1801 г., когато неговият полк е разпуснат, след което се връща в Люцерн. Вкъщи той започва да прави планове за паметник, с който да почете загиналите си в Париж другари.

Той трябва обаче да пази намеренията си в тайна, защото тогава Швейцария е под френско управление, а паметник, посветен на защитниците на монархията, е политически невъзможен. След като революцията приключва и Швейцария връща независимостта си през 1815 г., Пфайфър привежда плановете си в действие.

Той възнамерява да възложи проектирането на паметника на известния датски скулптор Бертел Торвалдсен. Въпреки липсата на средства, той успява да го убеди да се заеме със задачата.

Според архивите на музея „Торвалдсен“, Пфайфър умишлено скрива факта от скулптура, че не разполага с достатъчно пари, за да му плати. Отношенията между тях се влошават и след като паметникът не е готов навреме.

Когато Торвалдсен научава, че няма да получи цялата сума, решава да направи някои промени в скулптурата си. Той не пипа произведението си от гледна точка на загиналите войници. Вместо това променя формата на нишата, в която лъвът лежи и й очертава контура на прасе. Погледнете отново паметника. Виждате ли го сега?

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори