Нещо невиждано до сега ще се случи много скоро!

Сондата Cassini на НАСА навлиза в последната година от своя живот. Тя прекара близо 20 години в космоса, като осигури много важна информация за Слънчевата система и особено за Сатурн.

Горивото на Cassini обаче е на привършване и екипът на НАСА е подготвил сложна и рискована мисия, която ще преведе сондата през пръстените на Сатурн и ще я доближи рекордно близо до самата планета.

Първият етап от финалната мисия започна на 30-ти ноември. Той ще приключи на 4-ти декември, когато Cassini ще прелети покрай пръстена F. След това сондата ще повтори това още 19 пъти, като всяка обиколка ще отнема около седмица. През април последната подобна орбита ще съвпадне с последното преминаване покрай Титан.

След като бъдат направени последните наблюдения на Титан, които ще се използват за картографиране, ще започне серията орбити, които са кръстени “Грандиозен финал”.

По време на тези орбити Cassini ще премине през неизследвани досега зони на пръстените и ще ги сканира в продължение на няколко часа.

Ще направи и нови снимки с висока резолюция от пръстените, като една от целите е да се узнае повече за структурата на пръстен А. Ще бъдат анализирани и няколко вида минилуни.

Последните орбити на Cassini ще доближат сондата до ръба на атмосферата на Сатурн. Това ще е най-близкият контакт с планетата, като ще бъдат взети проби от атмосферата ѝ.

Официалният край на мисията ще бъде през септември 2017 г. Тогава Cassini ще бъде насочен директно към Сатурн с цел да изгори в атмосферата на планетата и да предпази луните ѝ от евентуални земни микроби.

Може да харесате и