fbpx

Наводненията в Китай взеха 50 жертви (Видео)

3 191

Поройни дъждове, които се изляха над Южен Китай костваха живота на най-малко 56 души.

Стихиите нанесоха и много материални щети – прекъснаха електроснабдяването и редица транспортни артерии в много градове от страната, предаде Асошиейтед прес.

22-ма са изчезнали вследствие на стихията, съобщи министерството на гражданската администрация на КНР.

Близо 490 литра дъждове се изсипаха върху няколко големи града от четвъртък насам, включително и над живописния курорт Гуейлин в Гуанси-Чжуанския автономен район, се казва в съобщението на министерството.

Над 11 млн. души в 11 южни провинции на страната са засегнати от бедствието, причинило наводнения, земни свличания и градушки. Много реки излязоха от коритата си, заливайки околните населени райони и съсипвайки селскостопанската реколта.

В момента равнището на водата в големите реки и езера е тревожно високо. Има разкъсани диги в южната провинция Хунан, което е наложило мащабни спасителни евакуации. Засегнати са и въздушните съобщения.

Поради проливни дъждове са отменени или сериозно забавени редица полети от няколко летища, обслужващи големи градове, като Чънду, Чанша, Гуанчжоу, Шънжън. Хиляди пътници са блокирани по аерогарите. Има и спрени влакове, прекъснати пътища до много южни градове и села.

До вчера преките икономически щети от бедствието се изчисляваха на близо 3 млрд. долара и продължават да нарастват.

Според националния метеорологичен център обилните валежи над Южен Китай ще продължат поне до края на седмицата.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори