На 77 години съм и такава страшна буря не съм виждал!

Големи щети остави след себе си вчерашната стихия в Русенско

Големи щети нанесе вчерашната буря в Русенско.

От briagnews.bg описват картини от някои места непосредствено след стихията. Медията се позовава на коментари на свидетели, направени по телефона. Най-зле явно е било в Двемогилско, но поражения има и във Ветовско, Ценовско, Ивановско.

“На 77 години съм, но такова нещо не съм виждал, то беше страшна буря, торнадо и продължи сигурно 10 минути”. Това коментирал вчера Койчо Пенчев, уредник на къща-музей „Филип Тотю” в Две могили.

Пенчев разказал за три изкоренени дървета, едно от които затиснало кола, имало съборени комини, разбити части на покриви. “Не знам другаде какви са щетите, но на нашата улица е цяло бедствие”, казва Койчо Пенчев.

Бурята е накъсала и жици, и е оставила без ток Две могили, Баниска, Кацелово и Батишница, съобщил кметът Божидар Борисов, потърсен за коментар. Има и коли със счупени от клони стъкла, изхвръкнали и счупени чадъри на заведения. Топола е паднала в центъра на града, кметът е извикал пожарникари, които да нарежат дървото. Вдигнати са били общинските екипи по чистота, за да отстранят нападалите клони от дърветата.

Кметът на Две могили Божидар Борисов вчера обикаляше града и околните села, за да види на място каква е обстановката и с какви сили е необходимо да се помага за отстраняване на щетите от бурята.

Щети има и на други места в областта. Вятърът е накъсал жици и освен в Двемогилско, токът е спрял на различни места във Ветовско, Ценовско, Ивановско. “Екипите на Енергото работят, вече започнаха да пускат електричеството, до края на деня ще бъде възстановено навсякъде”, заявил вчера към 16 часа областният управител Галин Ганчев.

Той уточнил, че е имало паднало дърво на пътя Русе – Бяла, което е било отстранено. Съвместни екипи на пожарна, полиция и АПИ са обикаляли пътищата, за да отстраняват паднали големи клони и стволове.

Днес се очаква обобщена информация за щетите в областта.

Източник: briagnews.bg

Може да харесате и