fbpx

"Моят ресторант" - видео на мъртвия ученик Костадин, който бе убит на зебра

Когато смъртта застане по средата на пешеходна пътека на оживения път Бургас-Созопол и покоси за миг бъдещето на 16-годишен ученик, който бърза да отиде на училище, а не на кафе или дискотека, осъзнаваш, че животът е жесток, дори брутален.

Без причина! Когато обаче траурна агенция отвлече трупа на дете и поиска 1360 лв. от роднините, за да им го върне, вече знаеш, че за това със сигурност има причина. Чувството за безнаказаност, за безочливост, за зловеща престъпност, може не законодателна, но категорично морална, е ужасно. Тогава идва изводът - живееш в България, коментира burgasinfo.com!

Това се е оказала и единствената грешка на Костадин Джардов - момче, родено в Минск, чийто родители работят във Франция и Беларус. Но възпитавано и обучавано в България - в Бургас.

Тази вечер бащата Апостол и майката Наташа са заедно в Созопол, облени в сълзи, в нервен срив. Майката пристигна от Беларус и се е наложило да й бъде оказвана медицинска помощ, защото е в тежко емоционално състояние. Бабата Йорданка от дни е на успокоителни. Защо Костадин сбърка, че остана в България? Първо – премазан на кръстовище, което от години е опасно, зловещо, взело човешки животи.

Той буквално е бил хвърлен от колата, разстоянието на тялото от колата, а и от маратонките му е била десетки метри, казаха. Детето просто е отивало на училище и се е очаквало да стигне до там невредимо, така както всеки родител изпраща своите тийнейджъри всяка сутрин.

Едва ден по-късно на място се изсипаха институциите да кажат, че ей-сега ще струпат всички възможни съоръжения на кръстовището, за да го обезопасят. А то е осеяно от надгробни плочи от години.

Втората – още по-зловеща гавра с паметта на десетокласника Костадин, е очевидната, жестока бизнес схема с процедурите по предаване на тялото на родителите му. Колко трябваше да преживеят Апостол и Наташа, както и бабата Йорданка? Плътно до тях в момента е съученикът на бащата Апостол- Христо Бардуков.

Вижте точния му разказ за битката с погребалната агенция „Архангел Михаил“ днес. „Заявили са от моргата на близки, не на майката и на бащата, а на други хора: Елате да си вземете детето, защото то повече не може да остане тук. От моргата дават телефона на някаква агенция, която работи с SOS-ПТП. Това са едни от безбройните фондации, които използват мъката на хората, за да могат техни адвокати да водят делата и да вземат проценти от парите на застрахователите. Майката в мъката си казва, че иска детето да бъде транспортирано в Беларус, те й отговарят положително.

По-късно й звънят и казват: 10 хил. евро е услугата и нея ви поемаме. Сумата набъбва.. Когато дойде бащата, го запознах как стоят нещата и той каза: Христо, нито съм избирал агенция, нито нищо. Искам да отидем да подготвим нещата, разчитам на теб. Кметът на Черноморец отреди терен, отец Стилиян определи часа – в 14 часа в петък. Дойдохме в първата срещната агенция.

Посрещнаха ни отзивчиво, питаха ни какво искаме. Ние им казахме, че искаме гробница, да не е погребано момчето в пръстта. Те веднага извикаха майстори. Тогава изплува въпросът: Къде е тялото? Звъним и питаме и се оказа, че тялото е в погребална агенция „Архангел Михаил“. Как така? Близките на Костадин казаха, че ще отидат да вземат тялото, отидоха и им казаха: Щом е така, щом си имате ваши адвокати и ангажименти, на нас ще ни платите 1300 лева, от които 800 лева за ковчег, който бил много специален. Чрез моргата се е уредила тази агенция.

Свързали се с познати на близките. Всичко е за едни пари“, каза Христо Бардуков. Ученикът от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“ Костадин Джардов, който в понеделник бе смазан от джип на пешеходната пътека на пътя Созопол-Бургас, е роден в Минск. Живял е в Созопол, а после в Атия при баба си Йорданка, която се е грижила изключително добре за него, докато майка му е била в Беларус, а баща му е работил във Франция.

Цялото семейство, въпреки че родителите са разделени са задружни и с огромна любов към момчето. Костадин е бил възпитано дете, с мечти, които стремглаво е преследвал. Искал е да стане готвач, да има собствен ресторант с шоколадов фонтан и дори суши от шоколад. Участвал е в конкурс, за да спечели посещение в родината на шоколада – Швейцария.

„Защото мечтите се сбъдват”. Това е репликата от мотивационното му видео, което изпраща за участие в конкурса. И, ако за смъртта няма правила и време, то за траурните агенции като „Архангел Михаил” трябва да има! След всичко това просто задаваме въпроса: Трябва ли децата ни да останат в България? Вижте видеото и нека просто сведем глави пред мечтите му!

 
Още статии в тази категория