Митовете за храненето при диабет

Може би сте чували твърдението, че ако се храним с прекалено много сладки продукти това ще доведе до диабет.

Оказва се обаче, чене е съвсем така. Далеч от истината е и, че диабетиците трябва да спазват редица хранителни правила. Вижте по-долу в статията някои от най-известните митове за храненето свързани с диабета

Мит 1. Консумацията на твърде много захар винаги причинява диабет

Всъщност, не може да се каже с точност, че причините за диабета са напълно ясни. Но това, което наистина се знае е, че консумацията на твърде много захар е малко вероятна причина за заболяването. За да се развие реално диабет, значи че е нарушена способността на организма да трансформира поетите хранителни вещества в енергия.

Мит 2. Толкова ли много са правилата при храненето на диабетиците?

Факт е, че когато е на лице истински диабет храненето трябва да е планирано, както и всеки здравословен режим на хранене. Има едно много важно правило – да се избират тези продукти, които чрез хранителните си вещества дават на организма енергия за по-дълго време при едно и също количество.

Мит 3. Въглехидратите са вредни при диабет

Това е откровена лъжа! Те са ключови хранителни вещества, които няма как да бъдат пренебрегнати. Важно е да сме наясно, че на тяхната база се създава всеки здравословен режим на хранене.

Мит 4. Белтъчините са по-полезни от въглехидратите за диабетиците

Заради диабета при консумация на въглехидрати нивото на кръвна захар „играе“ и поради тази причина , че е по-лесно да се намали приемът им и за сметка на тях се приемат повече белтъчини. Но ако се консумират твърде много белтъчини, това води до други сериозни усложнение при хората страдащи от диабет.

 

Може да харесате и