Министър на труда: В България има нужда от инженери и потребност от IT – специалисти

В конеференция “Образование, трудов  пазар и бизнес” в Русе коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, че в България има остра нужда от инженери – машинни и строителни, както и потребност от IT – специалисти, предаде Дарик.

По думите му проблемът с липсата на висококвалифицирани кадри, който се поставя от работодателите, е голям.

Според Петков дългосрочното решение са университетите, които да водят обучение, съобразено с бъдещите потребности. В кратки срокове този дисбаланс може да бъде преодолян с облекченото получаване на “Синя карта” за пребиваване и заетост у нас на висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз. В момента по това работят Министерството на труда и Народното събрание.

Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. Това е и основна причина за липсата на висококвалифицирани кадри у нас.

Министърът на труда съобщи още, че равнището на безработица в България се е повишило слабо през миналия месец и вече е 6,7% – при 6,5% през септември.

Причината е приключването на лятната сезонна заетост. Въпреки това равнището на безработица у нас остава на рекордно ниски нива.

 

Може да харесате и