Лондонският Биг Бен замлъква за 4 години

От днес знаменитият часовник на кулата „Елизабет“ на Британския парламент ще запази мълчание до 2021 г. за ремонт и реставрация

На 21 август, точно на обяд камбаните на прочутия часовник на кулата “Елизабет” на Уестмистърския дворец, където заседават двете камари на Британския парламент ще бият за последен път, преди началото на ремонта, който ще продължи до 2021 г.

В официалното съобщение на Британския парламент се пояснява, че 13.7 тонният Биг Бен, който звучи като нотата “ми” на всеки час вече 157 години, а така също и отбелязващите всеки четвърт час четири по-малки камбани ще бъдат безмълвни по време на предстоящата реставрация и ремонт, с изключение на големи празници.

До момента камбаните на кулата “Елизабет” са замлъквали по време на ремонти през  1983-1985 г. и 2007 г.

За да могат лондончани, които са свикнали да си сверяват часовниците с уестмистърските, циферблатите им ще се ремонтират поред и поне един от тях ще работи. Тъй като часовниковият механизъм също ще бъде в ремонт, временно ще бъде заменен със съвременен електронен механизъм.

Реставрацията на Биг Бен е част от мащабните работи по ремонта на Британския парламент, който е разчетен да продължи 32 години и се оценява като минимум на 5.7 млрд. лири стерлинги, съобщава BBC.

През 2012 г. 96-метровата източна кула на Уестмистърския дворец, известна в целия свят като Биг Бен, беше преименувана на “Кула Елизабет” – в чест на диамантения юбилей от издигането на престола на британската кралица Елизабет II.

Източната кула на Уестмистърския дворец е била открита през май 1859 г. Името Биг Бен носи най-голямата камбана, както в ежедневието е наричан и самият часовник.

Знаменитият Уестминстърски часовник – Биг Бен е  създаден от Едуард Джон Денторуен, по чертежи на часовникаря-любител Едмънд Бекет Денисън през 1859 г.

Часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,74 и 4,3 м, той дълго време е смятан за най-големия в света.

В основата на всеки от 4-те циферблата има надпис на латински “Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam”, който ще рече “Боже, пази нашата кралица Виктория I!”.

Любопитно е да се знае, че мелодията на камбаните на кулата на всеки кръгъл час, е озвучавала началото на предаванията на Радио Лондон (Би Би Си) за чужбина в течение на повече от осем десетилетия, от 1940 до края на 2005 г.

 

Може да харесате и