Лишен от сън съсед подаде жалба срещу… петел

Със сигурност знаете поговорката “На кривата ракета – космосът ѝ е крив”, която идеално може да опишене наскоро разиграла се случка в пловдивския град Кричим.

Един от жителите на градчето подал жалба в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив, срещу петела на свой съсед. Птицата вдигала невъбразим шум с неспирното си кукуригане, опъвайки нервите на мъжа до кравн предел.

Петелът извисявал глас още в ранни зори и не спирал почти цял ден. Песента му откраднала съня на съседите, които не можели и да помислят да отворят прозирците, защото кукуригането ехтяло из домовете им. Липсата на сън накарала един от комшиите на гласовитата птица да предприеме отчаяни действия и се оплакал в РЗИ, пише в.”Монитор”.

„В топлия сезон птиците стават по-активни и тормозът се засилва. Освен петел, комшията има и много кокошки, които също кудкудякат силно”, се казвало в жалбата.

Подателят ѝ обаче не само се оплаква от шумните домашни животни на съседа си, но и настоява институциите да се намесят и да озаптят кукуригащия петел.

„Децибелите на петела ли да мерим?”, се чудят инспекторите от РЗИ – Пловдив, откъдето са препратили странната жалба до местната администрация в Кричим и до ветеринарните власти, които трябва да преценят дали съседът на нервака има повече птици от разрешения брой.

В местната администрация в Кричим също били шокирани от написаното в жалбата.

„Разбира се, че петелът ще кукурига, а кокошките ще кудкудякат. За първи път имаме подобен казус”, се чудят и маят и там.

Според шефът на съветниците в Кричим Ани Хаджиева няма законово основание за налагане на санкция на собственика на пернатите. Причината е, че в общинската наредба за чистота и реда в общината няма ограничение колко животни да бъдат отглеждани за лични нужди, като има само изискване профилактиката и лечението им да се извършват от лицензирани ветеринарни лекари.

Може да харесате и